O organizație civică din Iași îi cere lui Orban să îl retragă pe Tudorel Toader din Comisia de la Veneția: Scoateți calul troian din Comisia de la Veneția!
Grupul civic Reset Iași îi cere premierului Ludovic Orban să transmită Comisiei de la Veneția (CV) un memorandum de retragere a statutului de membru al Comisiei pentru Tudorel Toader, actual rector al Universității Cuza din Iași. Organizația argumentează că activitatea fostului ministru al Justiției a fost în „totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei”.
Grupul civic din Iași i-a trimis o petiție în acest sens premierului Ludovic Orban, arătând că măsura în cazul lui Tudorel Toader, de retragere a statutului de membru al Comisiei de la Veneția, ar putea fi dispusă în luna decembrie, când are loc ultima reuniune anuală a Comisiei.
În perioada februarie-iulie 2019, grupul Reset a purtat o corespondență cu Comisia, în care a întrebat, printre altele, ce măsuri poate lua aceasta în cazul în care unul dintre membrii săi care acționează contrar statutului, principiilor și recomandărilor sale exprese poate fi exclus/revocat din cadrul Comisiei.
În petiția adresată premierului, reprezentanții Reset atașează răspunsul Comisiei, care arată că sarcina numirii și retragerii unui membru aparține statului membru, în acest caz Guvernului României.
„Cum acest lucru nu a fost posibil în timpul guvernelor PSD, ne exprimăm speranța că noul guvern va încerca prin toate instrumentele de care dispune să readucă România la nivelul de credibilitate și conformitate cu recomandările partenerilor săi”, afirmă Reset.
Reprezentantii Reset Iasi argumentează că activitatea lui Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiției (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) a fost în „totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările Comisiei de la Veneția”.
Guvernul ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader, ceea ce coincide cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția, potrivit surselor citate.
În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader, pentru că schimbarea este îndeobște dificilă. În procedurile de schimbare a unui membru, care este numit pe patru ani, se arată că „poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.