Brăila: Închisoare cu suspendare pentru 19 dintre cei 22 de polițiști acuzați de luare de mită
19 din cei 22 de poliţişti din Brăila acuzaţi că luau mită de la şoferi pentru a le trece cu vederea încălcări ale legislaţiei rutiere au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia, după un proces care a durat aproape 5 ani, e definitivă, scrie agenția Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis, marți, de DGA, Curtea de Apel Galați a decis condamnarea definitivă a 19 polițiști din 22 trimiși în judecată, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila, Biroul Rutier.
Polițiștii au primit închisoare cu suspendare între 2 ani și 6 luni și 3 ani.
Ca pedeapsă complementară, instanța a dispus interzicerea mai multor drepturi ale inculpaților, printre care și acela de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii, precum și obligativitatea de a presta și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.
În luna mai 2015, Poliţia din Brăila a fost decimată în urma unei acţiuni a Direcţiei Generale Anticorupţie. Un număr de nouă şoferi şi 26 de poliţişti de la Poliţia Municipală Brăila – Biroul Rutier, de la Biroul de Ordine Publică şi de la Serviciul Rutier au fost vizaţi de percheziţii.
Anchetatorii aveau indicii că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în schimbul primirii de bani sau alte foloase, poliţiştii nu au luat măsurile legale când au depistat persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier.
Ulterior, 22 de poliţişti au fost trimişi în judecată, iar pe perioada procesului ei au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţie.
Din cercetări a rezultat că, în perioada 17 ianuarie – 21 aprilie 2015, grupul format din cei 22 de poliţişti a săvârșit un total de 127 de acte materiale şi 4 situaţii de complicitate.
„Complexitatea cazului rezidă în caracterul de fenomen al comportamentului agenţilor de poliţie, aceştia obţinând sume de bani de la conducătorii auto care încălcau regulile privind circulaţia pe drumurile publice, în mod constant şi prin moduri de operare similare”, arată DGA.