Kovesi prezintă joi în Parlamentul European cum va funcționa Parchetul European
Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi va prezenta joi stadiul creării Parchetului European (EPPO) în comisiile reunite de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) şi de Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, conform agendei LIBE publicate pe site-ul legislativului european.
În 23 octombrie, David Sassoli, președintele Parlamentului European, și Tytti Tuppurainen, ministrul afacerilor europene din Finlanda (țara care deținea Președinția Consiliului UE) au semnat la Strasbourg decizia de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Kovesi a fost selectată de pe o listă scurtă de trei candidaţi propuşi de un comitet de selecţie independent şi în urma unei cereri deschise de candidaturi. În cursa pentru acest post s-au mai aflat francezul Jean-Francois Bohnert şi germanul Andres Ritter.
Laura Codruţa Kovesi va avea un mandat de şapte ani.
Într-un material de prezentare a EPPO, publicat pe site-ul Consiliului UE, Laura Codruța Kovesi se declara convinsă că, împreună cu Curtea Europeană de Justiţie, Parchetul European va constitui pilonul principal în justiţie şi va apăra mai bine valorile europene, statul de drept şi cetăţenii europeni.
Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.