Sari direct la conținut

PNL vs. PSD și Pro România, faza pe ordonanțe de urgență: Cum a mers Orban pe modelul Dăncilă, Ponta și Cioloș

Guvernul Orban, Foto: gov.ro
Guvernul Orban, Foto: gov.ro

​Publicarea în Monitorul Oficial a celor 25 de ordonanțe de urgență întârzie. Ceea ce părea doar o simplă formalitate s-a transformat într-un război politic dur, în care instituțiile publice sunt folosite ca arme, miza cea mai mare fiind blocarea OUG privind reforma din sănătate și OUG privind organizarea alegerilor anticipate, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro din mai multe surse.

Povestea pe scurt:

  • Pe data de 4 februarie, cu o zi înainte de votul pe moțiunea de cenzură, Guvernul Orban a aprobat, într-o ședință care s-a întins pe 9 ore, 25 de ordonanțe de urgență. Ședința s-a terminat aproape de ora 23.00.
  • Numărul foarte mare de OUG aprobate într-o singură ședință a atras atenția, stârnind, cum era și firesc, critici în spațiul public. Guvernul s-a grăbit să le aprobe în ideea că a doua zi ar fi fost demis și mult timp de acum înainte nu mai are voie, legal, să promoveze acte normative ca legi și ordonanțe. Unele erau necesare și urgente, precum cele pe fonduri europene sau ajutoare de stat pentru Complexul Energetic Oltenia și Tarom.
  • Dacă în spațiul public a stârnit critici numărul mare de OUG, la nivelul intereselor politice subterane alta era supărarea: Faptul că au fost aprobate OUG privind reforma din sănătate și OUG privind organizarea alegerilor anticipate. De altfel, Victor Ponta nu s-a ferit să atace Guvernul Orban din cauza OUG pe sănătate chiar din ziua ședinței de Guvern, pe 4 februarie. Membrii Pro România au și transmis că vor vota la moțiune împotriva Guvernului, tocmai din cauza acestei ordonanțe de urgență. O altă persoană care s-a declarat total împotriva acestei ordonanțe este Raed Arafat, un aprig contestatar al privatizării sistemului de urgență. De altfel, în ianuarie 2012, de la un proiect de lege privind reforma sistemului sanitar, respins dur de Raed Arafat, au început proteste în stradă care s-au terminat trei săptămâni mai târziu cu demisia premierului de atunci, Emil Boc.
  • Pe 5 februarie, în jurul orei 16.00, la nici o oră după ce moțiunea a trecut, a apărut în Monitorul Oficial decizia de demitere a Guvernului Orban. Imediat după aceea, Victor Ponta a ieșit alături de Marcel Ciolacu, șeful PSD, și a anunțat că din cele 25 de OUG, 19 nu au avize și nu pot să intre în vigoare pentru că Guvernul a fost demis şi decizia este deja în Monitorul Oficial. „Nu știu de unde are informațiile Victor Ponta. Până la urmă toate ordonanțele vor avea avizele necesare pentru a fi publicate în Monitorul Oficial”, a spus în seara zilei de 5 februarie Ludovic Orban.
  • Pe 6 februarie, seara, Victor Ponta a anunțat pe contul său de Facebook „o veste bună” și a publicat o adresă a Consiliului Legislativ către SGG în care informează executivul că i-a fost solicitat prea târziu avizul asupra ordonanței de urgență pe sănătate. Potrivit documentului, Secretariatul General al Guvernului (SGG) are o adresă datată cu 4 februarie 2020 prin care a transmis spre avizare OUG pe sănătate. Mai departe, Consiliul Legislativ spune că a primit spre avizare OUG pe sănătate pe data de 5 februarie (C.L. accentuează data), exact în ziua în care Guvernul a fost demis. Așa că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență după ce i-a fost retrasă încrederea de către Parlament, arată documentul.

Foarte important de menționat. Președintele Consiliului Legislativ invocă în adresă o serie de prevederi legale potrivit cărora actul normativ ar fi trebuit supus aprobării după primirea avizului din partea instituției pe care o conduce.

  • Cum se obțin avizele?

În ședința Guvernului din 4 februarie, proiectele de OUG au fost aprobă cu o mențiune: de adoptă sub rezerva preluării observațiilor Consiliului Legislativ. Este o cutumă guvernamentală. Și Guvernul Orban, și guvernele anterioare, inclusiv cel al lui Ponta, și-au făcut un obicei de a cere avizul Consiliului Legislativ în această formă: Are loc ședința de Guvern, intră ordonanța de urgență pe ordinea de zi, de multe ori suplimentară, se aprobă actul normativ, și la finalul ședinței, SGG face adresă pentru solicitarea avizului de la Consiliul Legislativ. Așa au procedat și pe 4 februarie.

Ședința de Guvern s-a terminat seara târziu, spre miezul nopții, dar SGG a făcut adresă cu data de 4 februarie, însă a ajuns pe 5 februarie dimineața la Consiliul Legislativ. Guvernul Orban a fost demis în jurul orei 15.00, iar decizia de demitere a apărut în jurul orei 16.00. Practic, în data de 5 februarie, Guvernul Orban a fost funcțional până la ora 16.00. Dacă dorea, putea susține și o ședință de Guvern în acele ore, în care să aprobe alte OUG-uri. Consiliul Legislativ nu ar fi avut niciun motiv să nu ia în discuție proiectele de OUG transmise de către SGG până în momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei de demitere a Guvernului.

La o simplă căutare pe site-urile Camerei Deputaților și Monitorului Oficial, putem descoperi mai multe ordonanțe emise de guvernele anterioare (Dăncilă, Ponta, Cioloș), asupra cărora avizul Consiliului Legislativ a fost dat după aprobarea lor. Una este Ordonanța Guvernului 11/2015, semnată de Victor Ponta în calitate de premier, pentru modificarea şi complearea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Proiectul de Ordonanță a fost aprobat în Guvern pe data de 28 ianuarie 2015, iar avizul Consiliului Legislativ a fost dat pe 29 ianuarie 2015, fiind publicat pe 30 ianuarie.

Altă ordonanță, de data aceasta a Guvernului Dăncilă, a fost aprobată pe 15 februarie 2019, iar avizul Consiliului Legislativ a fost obținut pe 18 februarie 2019. Este vorba de OUG 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. După o zi de la aprobare, au primit aviz de la Consiliul Legislativ și OUG 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii sau OUG 11/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative.

Alte exemple de acte normative aflate în aceeași situație sunt OUG 4/2016, OUG 11/2016 sau OUG 13/2016, semnate de Dacian Cioloș.

Important de menționat. Consiliul Legislativ se află sub control parlamentar, cu sediul la Camera Deputaților, iar Monitorul Oficial se află la fel sub autoritatea Camerei Deputaților.

Pentru mai multe amănunte, citește și

ARHIVĂ COMENTARII
Fides • 2020-02-07 15:31:18
Eu zic sa nu tragem linie niciodata. Din contra sa ne bucuram ca Orban poate sa-si bata propriul record: din 25 OUG sa faca 50 in urmatorul Guvern, chiar de-o tine numa o noapte.
15 7
Susufler0 • 2020-02-07 16:01:40
E ok cand ai sefia Camerei Deputatilor si pe cea a a Consiliului Legislativ ! In rest patesti ce a patit sarmanul Ludovic Orban ! PS. Hahaha... Glumesc cand spun sarmanul ! De fapt pe Ludovic il doare direct in pix... pardon, in cot daca OUG-urile se publica au ba !! :)))))
9 6
imi_pasa_de_romania • 2020-02-07 17:57:49
Si eu cand postam ca putea da 2 tururi din prima saptamana primeam minus. Putem scrie noi pana maine despre blatul USL dintre PSD si PNL dar eu vad ca exista blat si intre postacii penelisti si pesedisti p-aici. Doamne fereste sa scoti in evidenta dualismul PNL-ului ca se dezechilibreaza Universul. Cat despre Fides, nu-ti mai bate capul... stim amandoi ca acolo nu intra decat faina si ulei.
2 6
Dimijoarei_Obt • 2020-02-07 17:17:34
e normal sa raspunzi cu acelasi arme ! Telectualii de carton pregatiti la scoala bolshevica nu au de unde sa stie aceste lucruri !
5 2
GemstonePig • 2020-02-07 15:41:47
Parerea lui viviponta are relevanta unui ziar tiparit de acum 10 ani.
6 11
tony-s • 2020-02-07 16:05:10
e faptul ca guvernele dancila,ciolos si ponta au obtinut avizele fiind in functie fata de guvernul orban care in momentul trecerii motiunii de cenzura a fost demis si implicit nu mai putea obtine avize.
12 8
asavreau • 2020-02-08 11:59:50
Cred-că diferența trebuie văzută în interesul cui sunt date ordonanțele.Dăncilă,Ponta au dat ordonanțe pentru a rezolva probleme ale clanului mafiot.PNL a dat ordonanță pentru români.
2 1
Mazeta • 2020-02-07 16:15:15
Există oareșcare legături între HN și spitallele private?
12 13
imi_pasa_de_romania • 2020-02-07 18:01:57
Ca nici angajatii HN nu au tupeu sa se duca la un spital de stat ci la unul privat, chit ca Ciordache ne explica cum la stat e ca la privat. Mai stii interviul ala penibil cu el sau te faci ca ai amnezie? Stii tu cand ii demonstra jurnalista ca e full de sh*t si el se facea ca nu intelege. uite link ca sa iti aduci aminte https://www.youtube.com/watch?v=rylH-NRjHnk Apoi mai discutam. Sau are sens sa zic de gandacii de prin spitale? viermi? Igrasii? Si alte nereguli care pana acum sunt mai rar sau aproape deloc intalnite la privat? Logic ca si la privat sunt probleme, dar sa nu comparam mere cu pere, totusi... Dar nu am chef sa fac hijacking mai mult decat am facut cu tine, pentru ca articolul este despre altceva. Dar ai ramas si tu cu povestea de acum un ca de cand au fost conediati rusnacii lui Dracnev va vin mai greu foile tiparite si reciclati si voi subiectele vechi pana primiti ceva nou. Nu de alta, dar rublele vin per postare.
3 2
gpavel • 2020-02-07 16:31:56
s-au primit avize mai tarziu,dar nu dupa demiterea guvernului!guvernul demis nu mai poate da ordonante,ele sunt valabile doar dupa publicare si in conditiile existentii avizelor(pozitive/negative)...
8 3
bigbrother • 2020-02-07 17:14:35
Asta e de fapt situatia actuala in care politicienii se cred mici D-zei si fiecare incearca sa schimbe legile dupa bunul plac. Aceasta "delegare legislativa" catre guvern ar trebui sa fie limitata ca "putere" iar reglementarile care nu pot fi amanate sa nu existe. Altfel nu facem decat sa dam legi care apoi sunt anulate prin OUG care apoi sunt repuse prin alte OUG care sunt anulate la CCR si apoi se strica tot si uite d'asta suntem in rahatul in care suntem. Cel mult OUG ar trebui sa cuprinda doar situatii extreme gen atacuri OZN, adica ceva extrem de imprevizibil si urgent. Nici macar calamitatile naturale sau razboiul nu pot fi incadrate la situatii extreme sau care nu pot fi amanate, pt ca exista institutii care au deja atributii in aceste domenii si ar trebui sa aiba deja cadrul legislativ corect si aplicabil. Sa nu uitam ca legile de azi exista datorita politicieniloi care au incercat pe cat posibil sa-si lase portite in legile date, portite pe care apoi incearca sa le acopere prin OUG cand nu-i mai avantajeaza.
1 12
Ochii_pe_voi • 2020-02-07 18:09:55
Pentru „liberalii” din PNL, cuvântul „democratie” e o adevarata insultă!
5 3
INTERVIURILE HotNews.ro