Sari direct la conținut

Consiliul Superior al Magistraturii: Citarea la Secția specială a doi procurori CSM, factor de presiune și de decredibilizare / Vom sesiza Comisia Europeană

HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres
Consiliul Superior al Magistraturii, Foto: Agerpres

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spune că citarea procurorilor CSM Nicolae Solomon și Florin Deac la secția de anchetare a magistraților reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor de conducere la marile parchete. Procurorii din CSM acuză o campanie media îndreptată împotriva membrilor Secției și anunță că vor sesiza Comisia Europeană.

Procurorii CSM Nicolae Solomon și Florian Deac au fost citați la audieri în calitate de martor la Secția pentru anchetarea magistraților condusă de Adina Florea, declarau pentru HotNews.ro surse judiciare.

Secția pentru procurori a CSM a transmis, ulterior, un punct de vedere oficial legat de citarea celor doi procurori, în care acuză că aceștia au fost chemați la Secția de anchetare a magistraților condusă de Adina Florea la foarte scurt timp după ce Secția din CSM a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative.

Punctul de vedere al Secției pentru procurori a CSM:

  • „La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea.
  • La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.
  • Despre citarea celor doi membri CSM, s-au scurs informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.
  • Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative.
  • Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională.
  • Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.
  • Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”.

Procurorii din CSM au avizat negativ propunerile ministrului Cătălin Predoiu de numire a Gabrielei Scutea în funcția de procuror general și a Giorgianei Hosu în funcția de procuror-șef al DIICOT, singurul pentru care a fost dat aviz pozitiv fiind Crin Bologa, propus la conducerea DNA. Adjuncții propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru Parchetul General, DNA și din DIICOT vor susține în luna martie interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru acordarea avizului. Este vorba despre:

  • Bogdan Dimitrie Licu în funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Maria Magdalena Militaru în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Adriana Denisa Cristodor în funcţia de procuror şef Secţie – Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Cătălin Ranco Piţu în funcţia de procuror şef Secţie – Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Mădălina Scarlat în funcţia de adjunct al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
  • Oana Daniela Pâţu în funcţia de adjunct al procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Avizul CSM este unul consultativ, iar decizia îi va aparține șefului statului.

Ministerul Justiției a anunțat în 4 februarie că a finalizat și pus în dezbatere publică proiectul de lege privind desființarea controversatei Secții de anchetare a magistraților.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro