VIDEO Procurorul care a deschis dosarul 10 august, despre soluția DIICOT de clasare parțială: Suntem consternați și încă procesăm ceea ce s-a întâmplat
„Suntem consternați și încă procesăm ceea ce s-a întâmplat”, spune procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul din 10 august 2018, despre decizia DIICOT de clasare parțială a dosarului.
Care este impactul deciziei DIICOT de clasare parțială a dosarului și de scoatere de sub urmărire penală a șefilor de atunci ai Jandarmeriei?
Răspunsul procurorului militar: „Suntem consternați și încă procesăm ceea ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, așteptăm, dacă vom avea acces, să citim și noi ordonanța DIICOT și să vedem că ea conține ceea ce conține. Ca procuror, necunoscând probele de la dosar, eu nu pot să spun că e o soluție bună sau greșită, dar impactul este deosebit. În acest moment, percepem o creștere a neîncrederii populației. Lumea este tensionată și de o parte, și de alta. E clar că este un dosar care suscită un interes major, pe plan intern și internațional”.
La aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română.DIICOT, care a preluat acest dosar în urmă cu maia bine de un an, susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.
Au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.
Procurorii DIICOT spun totuși că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor, astfel că vor fi cercetați pentru purtare abuzivă de către Parchetul Militar. Mai exact, procurorii spun că aceștia „ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari”.