Sari direct la conținut

VIDEO Camerele torturii în Belarus: Protestatarii arestați povestesc că au fost dezbrăcați, bătuți și amenințați cu violul

HotNews.ro
Proteste Belarus, Foto: Captura YouTube
Proteste Belarus, Foto: Captura YouTube

Protestatarii reținuți în aceste zile în Belarus povestesc cum au fost dezbrăcați la pielea goală, bătuți și amenințați cu violul în arest, mărturiile lor despre ”camerele torturii” fiind preluate de Amnesty International și alte organizații care monitorizează respectarea drepturilor omului.

Activiștii pentru drepturile omului spun că există tot mai multe dovezi privind abuzurile și brutalitatea poliției pe fondul masivelor proteste care au izbucnit după scrutinul prezidențial de duminică ce a dus la mult contestata realegere a președintelui Aleksandr Lukașenko, notează BBC News.

Nu mai puțin de 6.700 de protestatari au fost arestați în cele cinci zile de manifestații, mulți dintre cei eliberați povestind despre bătăile și abuzurile la care au fost supuși.

Amnesty International vorbește despre practicarea generalizată a torturii în închisorile din Belarus.

„Un fost deținut ne-a relatat că centrele de detenție au devenit camere de tortură, unde protestatarii sunt forțați să zacă în mizerie, în timp ce polițiștii îi lovesc și îi bat cu bastoanele”, a spus Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Bat oamenii cu bestialitate

Într-o înregistrare audio distribuită de un jurnalist BBC, se pot auzi țipete în arestul Okrestina din capitala Minsk.

Alți protestatari eliberați au publicat pe aplicația Nexta fotografii cu urmele bătăilor, de la vânătăi la umflături pe tot corupul, inclusiv răni pe spate și fund, provocate de forțele de ordine.

„Bat oamenii cu bestialitate și arestează pe toată lumea. Am fost obligați să stăm în curte toată noaptea. Puteam auzi cum sunt bătute femeile. Nu pot să înțeleg o asemenea cruzime”, a relatat un bărbat, în timp ce-i arăta reporterului BBC propriile vânătăi.

Alte mărturii citate de AFP vorbesc despre modul în care protestatarii au fost lăsați fără apă și mâncare, au fost privați de somn sau torturați cu curent electric ori arși cu țigara.

Victime colaterale

Deținuții erau ținuți câte 10 în celule destinate pentru 4 sau 6 persoane, au mai relatat câțiva protestatari citați de AFP.

„M-au lovit foarte puternic în cap, fundul este plin de vânătăi de la bastoane”, a povestit Maxim Dovjenko, 25 de ani care spune că nici măcar nu a participat la proteste, însă se afla în zonă la momentul arestărilor. Printre victimele colaterale s-au numărat și alți trecători. Și jurnaliștii au fost arestați.

Mikhaïl Tchernenkov, un antreprenor de 43 de ani, a arătat și el vânătăile de pe fese, povestind că a fost torturat cu electricitate și lovit cu bastoanele.

Posibile sancțiuni UE

Un alt grup format din cinci experți ONU privind drepturile omului au precizat că reacția forțelor de securitate față de protestatarii pașnici a fost, de cele mai multe ori, excesivă și violentă, în mod cu totul nejustificat.

„Autoritățile par a fi interesate doar de dispersarea rapidă a demonstranților și de cât mai multe arestări”, au arătat aceștia, într-o declarație comună.

Miniștrii de externe din statele UE se reunesc vineri pentru a discuta posibile sancțiuni impuse regimului Lukașenko.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut vineri impunerea acestor sancțiuni, invocând ”încălcarea violentă a valorilor democratice și a drepturilor omului”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro