Giorgiana Hosu se mută la Parchetul General, după demisia din fruntea DIICOT
Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General, după ce și-a dat demisia vinerea trecută de la conducerea DIICOT, în urma condamnării soțului său, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare.
Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marți o cerere în acest sens formulată de Giorgiana Hosu.
„Soluţie – Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii doamnei procuror HOSU ELENA – GEORGIANA în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 26.09.2020, ca urmare a eliberării din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin demisie, începând cu data de 25.09.2020”, se arată în decizia din 29 septembrie a Secției pentru Procurori.
Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al DIICOT, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Anunțul privind demisia șefei DIICOT a fost făcut joi seară de Ministerul Justiției. Decretul privind eliberarea din funcție a fost semnat în aceeași zi de președintele Klaus Iohannis.
MJ susține că demisia șefei DIICOT „a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”.
Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în martie, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.
Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București și nu este definitivă.
Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani și 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și 1 an și 6 luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. El a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și de dare de mită. Instanța a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.
Președintele Klaus Iohannis spunea că dacă se va ajunge ca Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, să fie condamnat în procesul de corupție nu va sta să aștepte „să miște alții rotițele”, el răspunzând astfel întrebat dacă o va revoca pe șefa DIICOT, în cazul condamnării soțului acesteia. Legat de avizul negativ al CSM privind numirea Giorgianei Hosu, Iohannis a ținut să puncteze că în document nu era menționată această situație.
Întrebat din nou, miercuri, în conferința de presă, dacă o va revoca pe Giorgiana Hosu în cazul unei decizii de condamnare a soțului acesteia, Iohannis a spus că „dacă apare o condamnare cu siguranță nu va rămâne fără urmări”, aceasta fiind „self evident”.