Sari direct la conținut

Ping-pong-ul cu dosarul privind modul de intervenție a pompierilor la incendiul din Colectiv continuă: a fost trimis înapoi Parchetului Militar – surse

HotNews.ro
Comemorare Colectiv, Foto: Facebook/ Geeks For Democracy
Comemorare Colectiv, Foto: Facebook/ Geeks For Democracy

Dosarul privind modul în care au intervenit pompierii bucureşteni la incendiul din Clubul Colectiv a fost retrimis la Parchetul Militar al Tribunalului Militar București de către Parchetul General, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Dosarul fusese declinat Parchetului Militar în octombrie 2019, iar procurorii militari l-au trimis Secției Parchetelor Militare din Parchetul General, unde a fost înregistrat în luna ianuarie a acestui an.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că acum dosarul a revenit la Parchetul Militar al Tribunalului Militar București.

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că în acest dosar la Parchetul Militar București au fost audiate mai multe persoane și au fost făcute expertize și s-a ajuns la concluzia că cel care a coordonat intervenția pompierilor de la ISU București-Ilfov la locul tragediei a fost ministrul de Interne de la acea vreme Gabriel Oprea, ceea ce atrage competența Parchetului General.

În consecință, s-a decis declinarea acestui dosar la Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, care l-a înregistrat în ianuarie.

Dosarul ajunsese la Parchetul Militar București de la Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General în octombrie 2019, la aproape patru ani de la tragedia în care au murit 64 de oameni. Dosarul privind modul în care au intervenit pompierii de la ISU București-Ilfov viza infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizau modul de intervenție a primilor salvatori sosiți la fața locului – pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor.

Dosarul a fost disjuns la o zi după ce jurnaliștii de la Libertatea au publicat un filmuleț de aproape 21 de minute, care ar fi fost furnizat de un ofițer de pompieri și surprindea primele momente ale intervenției autorităților în 30 octombrie 2015, seara tragediei din Colectiv. Imaginile arată modul haotic în care intervin primii pompieri ajunși la fața locului, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn. Imaginile difuzate au fost ținute ascunse de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ancheta a fost disjunsă dintr-un dosar mai amplu, deschis de Parchetul General după ce părinţii victimelor au depus, în noiembrie 2016, o plângere penală în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului din Colectiv.

Mai exact, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, sunt acuzați că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara țării și au susținut că „avem de toate” pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

„Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

Dosarul penal a fost deschis de Parchetul General in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro