DOCUMENT Peste 500 de magistrați, scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători
Peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cer să intervină după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a opt judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. Semnatarii apelului către CSM atrag atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare, printre altele, iar toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.
Scrisoarea către CSM este semnată de către 548 de judecători și procurori, care cer Consiliului să apere independența justiției și dreptul la viață privată al magistraților.
- „Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook „Forumul magistraților” opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri.
- Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia – Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale (CEDO, hotărârea în cauza Bărbulescu c. României, para. 74).
- Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public.
- Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.
- Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020″, arată magistrații semnatari ai documentului către CSM.
Demersul are loc în contextul în care șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a cerut CSM suspendarea a trei judecători pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook.
Potrivit documentului Inspecției Judiciare obținut de HotNews.ro, șeful IJ, Lucian Netejoru a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat „Forumul magistraților”, din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.
În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că „postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice.”
Șeful Inspecției Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.
Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceștia critică activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și „aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București”.
IJ își susține punctul de vedere prin diferite declarații atribuite celor trei magistrați și care ar fi fost făcute pe grupul intern de discuții.