Sari direct la conținut

Partidul Oamenilor Tineri spune că e pregătit să intre la guvernare, dar pune o condiție: alegeri prezidențiale în 29 decembrie 

Partidul Oamenilor Tineri spune că e pregătit să intre la guvernare, dar pune o condiție: alegeri prezidențiale în 29 decembrie 
Anamaria Gavrila, în camera Deputaților. FOTO Inquam Photos / George Calin

Partidul Oamenilor Tineri (POT) este pregătit să intre la guvernare, spune președinta Anamaria Gavrilă, însă condiția este ca alegerile prezidențiale, anulate de Curtea Constituțională a României (CCR), să fie organizate în 29 decembrie. 

Reacția POT vine după ce, joi, președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că partidul său nu va intra la guvernare și va susține în Parlament un guvern de dreapta. 

„În condițiile în care cei care au provocat dezastrul economic fug acum de responsabilitate, Partidul Oamenilor Tineri – POT este pregătit să își asume participarea la guvernare, într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social”, se arată într-o postare pe Facebook a partidului și a președintei Anamaria Gavrilă. 

„Condiția noastră este organizarea Turului II al alegerilor prezidențiale pe 29 decembrie 2024”, explică cei de la POT.

Tot joi, și AUR a anunțat că își asumă guvernarea și a transmis partenerilor euro-atlantici că va fi un partener de încredere care va respecta angajamentele României.

Câte locuri are în Parlament POT 

POT a fost fondat de Anamaria Gavrilă, deputată din 2020, aleasă pe listele AUR. Ea a părăsit formațiunea condusă de George Simion în septembrie 2021, la nici un an de la intrarea în Parlament. În activitatea sa din Parlament, a ținut 49 de discursuri politice, a avut 28 de propuneri legislative și 18 întrebări sau interpelări, conform site-ului Camerei Deputaților. 

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a fost înregistrat la Tribunalul București în 9 martie 2023.

În noul Parlament format după alegerile din 1 decembrie 2024 POT are 24 de deputați și șapte senatori. 

Pentru a obține o majoritate (necesară pentru învestirea sau demiterea Guvernului, de exemplu) în Parlamentul României este nevoie de 234 de voturi. PSD, PNL, USR și UDMR, care au negociat până joi formarea unui Guvern, au împreună 284 de voturi, deci o majoritate confortabilă.

PNL, USR și UDMR, deci fără PSD, au împreună tot 162 de voturi, exact cât au AUR, SOS și POT.

INTERVIURILE HotNews.ro