Turcan: În România sunt 250.000 de dosare de pensii cu şină. 1,3 milioane de dosare sunt într-un format digital primitiv
250.000 de dosare de pensii din România sunt sub formă de dosar cu şină, aproximativ 1,3 milioane de dosare sunt în format digital „primitiv”, iar restul până la aproximativ cinci milioane de dosare sunt în format digital „niţel mai avansat”, afirmă ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea mai spune că există incompatibilităţi între sistemele caselor judeţene de pensii şi între sistemele din teritoriu şi cel al Casei Naţionale.
- „Subiectul pensii a fost subiect predilect de campanie electorală. Dar ajunsă în mandat, am constatat că inclusiv pe partea de pensii s-a făcut foarte puţin. Şi o să vă dau un exemplu concret pentru a înţelege: li s-a spus celor aproximativ cinci milioane de pensionari că de la 1 septembrie 2021 pensiile vor creşte cu 40%.
- Aproape că aţi fi crezut că e posibil să se întâmple lucrul acesta. Şi eu am crezut, vă spun cu sinceritate, dar am constatat că, pentru a putea majora toate pensiile cu 40%, ai nevoie de digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, astfel încât ele să fie într-un format electronic şi să li se aplice o formulă de calcul ca ulterior să se întâmple recalcularea pensiilor. Şi ce să vezi: 250.000 de dosare de pensii în România arată aşa: dosar cu şină.
- Vă întreb: cum puteau fi operate modificări pe dosare cu şină? Să ne răspundă cei care au vândut iluzii ani la rând. 1,3 milioane de dosare se află într-un format digital, dar primitiv şi restul dosarelor într-un format niţel mai avansat dar, atenţie, incompatibil între Casele judeţene de pensii între ele şi de foarte multe ori cu nesincronizări între Casele judeţene de pensii şi Casa Naţională de Pensii.
- Cam aşa arăta sistemul de pensii în România până să începem acest proces fără precedent (de recalculare a pensiilor – n.r.)”, a afirmat ministrul Muncii, vineri, într-o conferinţă de presă în judeţul Vâlcea, scrie News.ro.
Raluca Turcan a mai susșinut că actuala lege a pensiilor a dus la „risipa banului public”. Ea spune că a a constatat că, doar pe anul acesta, plăţile pentru asistenţa juridică pentru o singură Casă Judeţeană de Pensii, şi anume din Vâlcea, au fost de 250.000 de lei. Anul trecut, pe tot anul, plăţile pentru asistenţa juridică, adică onorariile avocaţilor, au fost de peste 500.000 de lei.