Sari direct la conținut

Curtea Constituțională dezbate sesizarea făcută după ce Adrian Năstase a rămas fără ordinul Steaua României

HotNews.ro
Curtea Constituțională dezbate sesizarea făcută după ce Adrian Năstase a rămas fără ordinul Steaua României

Curtea Constituţională a României ar putea pronunţa, joi, o decizie asupra sesizării ridicate de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care acesta solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, transmite Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR, urmare a solicitării lui Adrian Năstase în procesul în care acesta i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban, privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 17 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului Naţional „Steaua României” şi ale art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.

Potrivit art. 17 lit. a) din OUG 11/1998, „calitatea de membru al Ordinului Naţional „Steaua României” se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

Art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede: „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 11 decembrie 2019 decretele privind retragerea decorațiilor acordate unor persoane care au fost condamnate, printre care Adrian Năstase, Miron Mitrea, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Emilian Cuteanu și Gheorghe Mencinicopschi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro