Sari direct la conținut

VIDEO Iohannis: Eventualele restricții pentru persoanele nevaccinate nu rezolvă probleme. Nu putem învinge pandemia prin discriminare / Ce spune despre impunerea obligației de vaccinare pentru medici sau profesori

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Eventualele restricții pentru persoanele nevaccinate, precum limitarea accesului în restaurante sau cinematografe, nu rezolvă problema, a afirmat miercuri președintele Klaus Iohannis. „Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări, nu putem învinge pandemia prin discriminare”, a afirmat Iohannis. Întrebat despre impunerea obligației de a se vaccina anti-COVID în cazul unor categorii precum medicii sau profesorii, el a evitat un răspuns tranșant, spunând însă că este inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat.

Întrebat, miercuri, de jurnaliști, dacă susține introducerea de restricții pentru persoanele nevaccinate anti-COVID, Iohannis a spus că oamenii nu pot fi constrânși să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg, astfel că trebuie îmbunătățită campania de vaccinare: „Spun românilor să se vaccineze, este foarte important să prevenim un nou val, să prevenim răspândirea acestui virus”.

  • „Chiar dacă e posibil să se introducă nişte restricţii pentru nevaccinaţi în locuri neesenţiale, la restaurant, la cinema, asta nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinarea în masă.
  • Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări”, a afirmat şeful statului.

Chestionat despre obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii, Iohannis a evitat să dea un răspuns tranșant, spunând însă că este inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat.

  • „Este o discuţie care va fi din ce în ce mai intensă dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze.
  • E inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat. Dacă de acolo ia virusul, omul a obţinut opusul la ce s-a aşteptat. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii constribuabililor, așa că mă aştept să fiu tratat, să plec mai sănătos de acolo, nu mai bolnav”, a explicat el.

Personalul medical nevaccinat trebuie să suporte testarea periodică din propriul buzunar, având în vedere că statul român le pune la dispoziţie vaccinul în mod gratuit şi că există date ştiinţifice cu privire la siguranţa vaccinării, a afirmat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

  • “Trebuie să înţelegem că medicii, dar nu doar medicii, tot personalul medical trebuie să fie conştient şi responsabil, cu scopul de a proteja pacienţii.
  • Personalul medical nevaccinat, dacă se infectează, reprezintă un risc nu doar pentru propria persoană, de a dezvolta forme severe de boală, dar şi pentru pacienţi. Din aceste considerente, cred că personalul medical nevaccinat ar trebui testat periodic, iar în condiţiile în care vaccinarea este gratuită, este disponibilă, este sigură, practic nu există contraindicaţii pentru prima doză de vaccin serioase, aşa încât să explice aceste procente relativ mici ale personalului medico-sanitar nevaccinat.
  • Cred că este important ca atunci când statul pune la dispoziţie mijloacele de prevenţie, şi mă refer aici la vaccinare, personalul care nu doreşte – şi este liber să aleagă – totuşi să nu expună pacienţii la risc şi să fie testaţi periodic, dar aici nu cred că mai este responsabilitatea contribuabilului care plăteşte până la urmă dările la stat şi din banii căruia s-ar realiza aceste teste”, a afirmat Mihăilă, într-un interviu pentru News.ro.

Ideea vaccinării obligatorii pentru unele categorii a fost invocată în discuțiile din coaliție, iar vicepremierul Dan Barna afirma că vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, de exemplu, nu este un scenariu care trebuie eliminat, dacă lucrurile se vor agrava în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19.

  • „Da, există posibilitatea să ajungem în situaţia să trebuiască să luăm o măsură de genul vaccinarea este obligatorie în cazul medicilor sau a personalului medical. (…) Astăzi, nu discutăm despre vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie, însă nu este un scenariu care trebuie eliminat pentru că lucrurile, dacă se vor agrava, vor trebui luate măsuri”, afirma Barna după ultima ședință a coaliţiei.

Tot Dan Barna a fost cel care a adus în discuție varianta accesului limitat în weekend în zonele neesenţiale pentru persoanele navaccinate.

  • „Nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi, pentru că aici deseori se verbalizează: <>. Este dreptul tău să faci orice, în măsura în care nu afectezi sănătatea comunităţii” – astfel a argumentat Barna propunerile de restricții pentru persoanele nevaccinate, între care accesul limitat în weekend la mall.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro