Sari direct la conținut

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nici măcar nu ceruse autorizaţie de securitate la incendiu, necesară încă din 2007 – IGSU

HotNews.ro
incendiu la Spitalul Constanta 4, Foto: news.ro
incendiu la Spitalul Constanta 4, Foto: news.ro

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța – unde 7 pacienți au murit în urma unui incendiu în Secția ATI – nu avea autorizație de securitate la incendiu, document pe care ar fi trebuit să îl aibă din 2007, când au fost făcute anumite lucrări și nici măcar nu a solicitat un astfel de aviz. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că responsabilitatea pentru lipsa avizelor este a celor care trebuie să le solicite și că, pe lege, pompierii nu pot închide un spital.

Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a afirmat, într-o conferință de presă susținută alături de Raed Arafat, că spitalul are mai multe clădiri vechi, care până în 2004 nu se supuneau autorizării. În perioada 2004-2007 s-au făcut lucrări care impuneau pentru spital obligația de a cere autorizație de securitate la incendiu.

  • „Nu există solicitare și depunere de acte prin care să se solicite autorizația de securitate la incendiu, deși din 2007 era această obligație, a afirmat prim-adjunctul IGSU.

El a precizat că în 2017, în timpul unui control, reprezentanţii ISU Constanţa au comunicat conducerii spitalului obligaţia legală de a obţine această autorizaţie.

  • „Modalitatea prin care s-a comunicat oficial a fost în anul 2017, în timpul unui control al colegilor mei de la ISU Constanţa, care au comunicat conducerii spitalului această obligaţie, au comunicat-o oficial, nefiind depuse de la acel moment documentaţia şi proiectul prin care se puneau în operă respectivele lucrări.
  • Deci, la acest moment, concluzionăm că nu există o solicitare şi o depunere de acte sau documente prin care să se solicitate obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi această obligaţie s-a născut odată cu anul 2007, când au fost recepţionate lucrări care se supun acestei prevederi legale”, a mai spus prim-adjunctul IGSU.

Raed Arafat a precizat că ISU Constanța a făcut două controale la Spitalul de Boli Infecțioase – în 2020 și în februatie 2021, fiind constatate nereguli privind instalații electrice și improvizații, precum și faptul că nu era funcțională instalația de semnalizare a incendiilor.

El a spus că legislaţia de prevenire a incendiilor a fost în permanenţă schimbată și că, pe lege, pompierii nu pot închide un spital:

  • ”Legislaţia în prevenire a fost schimbată destul de des. Legislaţia, dacă o aplici imediat şi vii cu nişte reguli imediate şi spui că dacă nu e respectat închidem, s-ar putea să te trezeşti că ai închis majoritatea unităţilor sanitare. În orice ţară din lume există timp de implementare.
  • Nu avem în lege să ne spună că putem închide unitatea respectivă (…) Unităţile sanitare şi alte categorii de unităţi nu fac parte dintre unităţile pe care pompierii pot să le închidă. Dacă închizi, trebuie să te gândeşti care este impactul şi ce pui în loc”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro