Sari direct la conținut

[P] Cât timp poți păstra mâncarea în lada frigorifică?

Smile Media
Cât poți ține alimentele în lada frigorifică? , Foto: eMAG
Cât poți ține alimentele în lada frigorifică? , Foto: eMAG

​Lăzile frigorifice sunt congelatoarele orizontale, mult mai încăpătoare și care pierd mult mai puțin frig decât cele clasice, verticale. Familiile numeroase, mai ales, dar și cei care preferă să-și facă provizii pe termen lung și să pună alimente și conserve peste iarnă, preferă o ladă frigorifică în casă.

Cât poți ține, însă, alimentele în lada frigorifică?

Mâncarea nu poate sta pentru totdeauna în lada frigorifică. Carnea trebuie utilizată în termen de șase luni, iar pâinea durează doar patru până la șase luni. Oricum, alimentele vor fi în siguranță, dar culoarea, aroma și textura vor începe să se deterioreze. Mai jos îți oferim un ghid pentru timpii de depozitare a mâncării într-o ladă frigorifică. Folosește fie instrucțiunile producătorului, fie timpii recomandați de mai jos.

Lazi frigorifice ieftine Emag oferte

Perioade maxime de stocare a mâncării în lada frigorifică:

2-3 luni

– crustacee

– bacon feliat

– supe și sosuri

– sandvișuri

– aluat de pâine

3-4 luni

– pește gras

– legume nespălate

– șuncă

– produse de patiserie

– unt sărat

– înghețată

4-6 luni

– sucuri de fructe

– carne de vită sau mânzat

– carne de miel

– carne de porc

– pui sau curcan

– carne de rață sau gâscă

– carne de iepure

– carne de vânat

– mâncăruri gătite

– torturi

6-8 luni

– pește alb

– fructe congelate

– piureuri de fructe

– roșii

– piure de legume

– unt nesărat

9-12 luni

– fructe în sirop

– legume spălate

Obiceiuri bune de congelare:

O ladă frigorifică funcționează mai eficient atunci când este plină, însă ai grijă să nu o umpli prea mult – aerul trebuie să poată circula ușor pentru a menține temperatura ideală la interior.

Nu depozita niciodată alimente ușor calde în lada frigorifică, deoarece acestea vor provoca o creștere a temperaturii la interior. Așteaptă ca temperatura alimentelor să scadă, înainte de a le depozita în lada frigorifică.

Când îngheți cantități mari, utilizează setarea „înghețare rapidă” dacă lada frigorifică are una.

Împachetează și sigilează articolele în pungi etanșe înainte de îngheț, pentru a evita umiditatea sau aerul rece care intră în contact cu alimentele sau aromele încrucișate.

Folosește containere sau caserole pătrate sau dreptunghiulare pentru depozitarea alimentelor – acestea se stivuesc bine și ocupă mai puțin spațiu.

Când îngheți lichidele, lasă puțin spațiu pentru a permite extinderea, deci nu umple containerele chiar până în partea de sus.

Separă produsele alimentare care s-ar putea lipi cu hârtie de copt, folie sau hârtie de congelat.

Etichetează întotdeauna recipientele cu detalii despre conținut, data și cantitatea / numărul de porții.

Sfaturi pentru decongelare:

Congelarea este doar jumătate din bătălie! Nu distruge mâncarea conservată perfect în procesul de decongelare.

Nu recongela mâncarea gătită odată ce ai decongelat-o. Alimentele crude dezghețate mai pot fi înghețate încă o dată, numai dacă au fost gătite după decongelare și înainte de înghețare.

Decongelarea trebuie să urmeze instrucțiunile producătorului (dacă sunt disponibile).

Dezghețarea alimentelor congelate trebuie făcută de asemenea cu atenție. Nu lăsa niciodată mâncarea să se dezghețe într-un loc cald (un frigider este ideal), acoper-o ușor și asigură-te că este dezghețată bine înainte de gătit – gătește mâncarea imediat după decongelare.

Pentru a dezgheța carnea, așaz-o pe o tavă sau pe o farfurie pentru a prinde sucurile care se vor scurge și așaz-o întotdeauna în partea de jos a frigiderului. Bucățile mici trebuie să se dezghețe în aproximativ șase ore, dar îmbinările mari și curcanii pot dura până la 48 de ore.

Carnea care se decongelează în frigider / cuptor cu microunde trebuie acoperită pentru a evita orice contaminare încrucișată.

Pentru a dezgheța într-un cuptor cu microunde: utilizează setările de deconglare. Acest lucru te va asigura că exteriorul mâncării nu se gătește în timpul dezghețării. La intervale de timp, amestecă sau mișcă mâncarea, pe măsură ce se dezgheață. Asigură-te că gătești mâncarea imediat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro