Sari direct la conținut

Consiliul UE a evaluat pozitiv PNRR-ul României / Când ar putea accesa România prima tranșă de bani

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: geograph.org.uk
Uniunea Europeana, Foto: geograph.org.uk

Consiliul Uniunii Europene a anunțat joi că a evaluat pozitiv Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Este ultimul pas pentru a începe procedura de acces la prima tranșă de finanțare în valoare de 3,8 miliarde de euro. Valoarea totală a PNRR-ului României este de 29,2 miliarde de euro.

  • „Am plăcerea de a anunța vești bune pentru încă trei state membre.
  • Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare și reziliență ale Estoniei, Finlandei și României”, a anunțat joi Andrej Šircelj, ministrul de finanțe al Sloveniei, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
  • „În curând, aceste țări își vor putea primi plata de prefinanțare din Mecanismul de redresare și reziliență. Reformele și investițiile prezentate în planurile lor sprijină ferm Agenda verde și Agenda digitală ale UE”, a adăugat acesta.

În urmă cu o lună, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, iar următorul pas, conform regulamentului, a fost ca reprezentanții Comisiei să transmită planul aprobat către Parlamentul European și către Consiliul UE, pentru analiză, și să primească decizia Consiliului UE.

Odată cu aprobarea formală a planurilor Estoniei, Finlandei și României, planurile naționale de redresare a 22 de state membre vor fi fost adoptate. 17 state membre au primit prefinanțarea solicitată. Suma totală plătită până în prezent este de aproximativ 52,4 miliarde EUR.

Premierul Florin Cîţu a participat, joi, în format online, la întâlnirea Consiliului ECOFIN, în cadrul căreia a fost aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

  • „Tot ceea ce ţinea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noştri. Urmează implementarea PNRR şi ar trebui în decembrie să avem primii bani din PNRR”, a declarat Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

Când ar putea accesa România prima tranșă de bani prin PNRR

Conform europarlamentarului Dragoș Pîslaru, forma finală a PNRR-ului României pleacă de la ideea că va fi accesată toată alocarea de 29,2 miliarde de euro, decizia României fiind să angajeze și împrumuturile.

În textul regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost negociată o prefinanțare de 13% din întreaga valoare alocată fiecărui stat membru. Astfel, România ar putea să acceseze în noiembrie primii bani – 3,8 miliarde de euro -, estimează el.

Ce conține PNRR-ul României

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni:

  • tranziția verde;
  • transformarea digitală;
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii;
  • coeziunea socială și teritorială;
  • sănătate, reziliență economică, socială și instituțională;
  • politici pentru noua generație.

Pe domeniul Transporturilor, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles presupune „2 reforme majore și 4 tipuri principale de investiții, iar bugetul total propus însumează 7,62 miliarde euro” – totul cu termenul limită 2026.

Pe rutier, ținta e de 434 de km noi de autostradă doar din PNRR, separat de ce va fi finanțat din clasicele fonduri europene ce vor fi la dispoziție României în continuare. Grosul investițiilor se duc în autostrăzile din Moldova – A7 și A8, iar pe feroviar ținta e modernizarea a peste 300 de kilometri de cale ferată, dar și achiziția de trenuri noi și, ca experiment, de trenuri pe hidrogen.

Mai multe state au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar unele dintre acestea au primit primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg sau Portugalia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro