Sari direct la conținut

Poetul Lucian Avramescu a fost înmormântat cu onoruri militare într-o criptă din livada familiei sale, lângă biserica pe care a ctitorit-o în localitatea sa natală, Sângeru

HotNews.ro
Poetul Lucian Avramescu a fost înmormântat cu onoruri militare într-o criptă din livada familiei sale, lângă biserica pe care a ctitorit-o în localitatea sa natală, Sângeru

Poetul Lucian Avramescu, care a murit în data de 12 decembrie, la vârsta de 73 de ani, a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, într-o criptă de lângă biserica pe care a ctitorit-o în comuna prahoveană Sângeru, localitatea sa natală, acolo unde poetul şi familia sa s-au retras de mai mulţi ani, potrivit News.ro.

Oameni de cultură, politicieni şi localnici l-au condus pe Lucian Avramescu pe ultimul drum, miercuri, în localitatea prahoveană Sângeru. Poetul a fost înhumat într-o criptă amenajată lângă biserica „Adormirea Maicii Domnului” pe care a ridicat-o în comună, într-o livadă cu meri care aparţine familiei sale.

Lucian Avramescu a obţinut dezlegarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru a fi înhumat în acea criptă.

Poetul Lucian Avramescu a murit, duminică dimineaţă, la locuinţa sa din localitatea prahoveană Sângeru, în urma unui stor cardio-respirator. Echipajul medical care a intervenit nu a putut să-l resusciteze, deşi a făcut timp de jumătate de oră manevrele necesare, au declarat pentru News.ro surse medicale.

Lucian Avramescu s-a născut la 14 august 1948 în comuna Sângeru, judetul Prahova şi era licenţiat în arhitectură peisageră şi ziaristică.

A debutat în presa literară în 1970. A fost redactor „Orizont” Vâlcea – 1971-1978; şef de secţie şi redactor-şef adjunct la Scânteia Tineretului, unde, în perioada 1981-1985, a condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului”; redactor-şef al revistei „Slast” în perioada 1986-1989; fondator şi redactor-şef al ziarului „Tineretul Liber”, primul ziar tipărit în zilele Revoluţiei din ’89 în fosta Casă a Scânteii; fondator al agenţiei de ştiri A.M. PRESS – 1991.

Publicaţii: volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice. Intre altele amintim „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Stele pe dealuri”, Editura Scrisul Românesc (1976), „Transplantul de albastru”, Editura Sport-Turism (1976), „Un liber albatros” (1978), „Ei, aş! Spunea poetul” (1979), „Nu cer iertare”, trilogie (1981-1983, 1985), Editura Eminescu; „Această generaţie” – poezii în limba greacă, Editura Athena, Grecia (1985), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000).

La Cluj, la Editura Dacia, i-a fost publicată selecţia de poezii de dragoste „Poetul ca o casă în flăcări”, în 2011, apoi i-au apărut volumul de versuri „Să strigi femeia de numele ei de vers” (2014), iar în 2018 romanul „Despre singurătate”.

Este membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1979.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro