Sari direct la conținut

Piedone se afla în avionul vizat de amenințarea cu bombă. A fost evacuat cu toți pasagerii și ridicat apoi de procurori: "Nu sunt un fugar" / Ce spune despre acuzații și despre denunțător

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: Facebook/ Partidul Puterii Umaniste
Cristian Popescu Piedone, Foto: Facebook/ Partidul Puterii Umaniste

Primarul Sectorului 5, Cristian Piedone, a relatat, la ieșirea de la DNA, unde a stat timp de câteva ore, cum a fost ridicat de anchetatori – se îmbarcase în avionul spre Munchen, s-a anunțat o alertă cu bombă, a fost evacuat cu toți pasagerii, iar înainte de a se urca în autobuzul pentru a se întoarce în aeroport a fost preluat de un polițist. El spune că ancheta vizează un contract încheiat cu firma de salubrizare Rebu și susține că denunțărorul său ar fi fostul primar Daniel Florea, „supărat că i s-a luat costița din fasole”.

Piedone spune că pleca împreună cu soția lui în Italia, la Florența, și urcase în avionul Lufthansa cu escală la Munchen care urma să decoleze la ora 06.00. Când era în avion, s-a anunțat o alertă cu bombă la bord și a fost evacuat împreună cu toți pasagerii.

„Avionul a stat 10-15 minute, după care l-au golit, pentru alertă cu bombă. Am trecut din nou prin control și înainte să mă urc în autobuz a venit un polițist să îmi spună să îl urmeze pentru clarificări. La sediul Poliției de Frontieră din aeroport mi s-a adus la cunoștință că am mandat de aducere pentru un dosar din 2021”, a declarat Piedone, la ieșirea de la DNA.

El spune că procurorii i-au adus la cunoștință că are calitatea de suspect, pe motiv că nu a pus în aplicare, la nici 3 luni de la preluarea mandatului, o decizie a Consiliului Local: „Mi s-a adus la cunoştinţă cauza dosarului, că la preluarea mandatului meu, la nici 3 luni de zile, n-am pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local privind faptul că de ce mai putea să exercite în Sectorul 5 societatea REBU, că singura societate abilitată era Salubrizare SA”.

Piedone a mai susținut că denunțătorul său ar fi fostul primar al Sectorului 5 Daniel Florea, „probabil deranjat foarte tare când am scos la iveală foarte multe nereguli”.

Întrebat despre ce fel de contract cu Rebu este vorba, Piedone a spus doar că acesta fusese încheiat de predecesorul său Daniel Florea.

„Totul aparține lui Florea. DNA ridică documente doar din trecut, când au fost foarte multe nereguli. Veți vedea că acest dosar i se va întoarce bumerang. M-a denunțat într-o furie că i s-a luat costița din fasole”, a spus Piedone despre Daniel Florea, audiat și el vineri la DNA. La intrare, Florea spunea că a fost chemat în calitate de martor.

Cristian Popescu Piedone s-a referit și la dosarul Colectiv, în care sentința definitivă ar urma să fie pronunțată în 3 mai, el susținând că va aștepta „cu capul sus” decizia instanței.

„Marți este decizia în dosarul Colectiv. Au fost nenumărate amânări. Nu sunt un fugar. Îmi aștept sentința cu capul sus. La țepele pe care și le-au luat, le e teamă că fuge și Piedone. Nu, Piedone nu fuge (…) Nu sunt fugar, aștept cu demnitate sentința instanței”, a adăugat primarul sectorului 5.

El a subliniat că procurorii nu au dispus nicio măsură restrictivă în cazul său, precizând și că nu a dat declarații ân fața procurorilor.

Condamnat în prima instanță la 8 ani și 6 luni închisoare în dosarul Colectiv

Piedone a fost condamnat în prima instanță la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu tragedia în urma căreia 62 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață.

Procesul Colectiv s-a terminat în 21 decembrie 2021, iar Curtea de Apel București a amânat în 15 aprilie – pentru a patra oară – pronunţarea sentinţei. Următorul termen pentru pronunțarea deciziei finale a fost stabilit pentru 3 mai. Decizia ar urma să vină după mai bine de 5 ani de procese, timp în care instanța s-a încurcat în proceduri.

Magistrații au invocat „complexitatea deosebită a cauzei” și au dat vina și pe avocați pentru amânările succesive.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Din 2020, Piedone este primar al Sectorului 5, după ce de la alegerile locale din 2008 până la demisia sa din 4 noiembrie 2015, în urma tragediei din clubul Colectiv, a fost primar al Sectorului 4.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro