Sari direct la conținut

Epavă a unei drone Bayraktar a Armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe / Ce spune Ministerul Apărării

HotNews.ro
Epavă a unei drone Bayraktar a Armatei Ucrainei, găsită între Sulina și Sfântu Gheorghe / Ce spune Ministerul Apărării

O dronă militară cu însemnele Armatei Ucrainei a fost descoperită într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, Ministerul Apărării precizând că epava acesteia a fost găsită la aproximativ două mile marine de țărm. Cel mai probabil, este vorba despre o dronă Bayraktar. În prima săptămână din luna mai, atunci când s-a prăbușit drona, ucrainenii au folosit dronele de producție turcească pentru a distruge două nave rusești de patrulare din clasa Raptor, lângă Insula Şerpilor.

Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), Forțele Navale Române au fost sesizate cu privire la existența unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm.

Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forțelor Navale, fiind preluată ulterior de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României. Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în 11 mai.

MApN mai precizează că la acest moment sunt desfășurate procedurile legale de notificare a autorităților ucrainene cu privire la această situație.

Dronele Bayraktar, folosite de ucraineni contra pozițiilor rusești de pe Insula Șerpilor

Dronele de producție turcească Bayraktar au fost folosite de armata ucraineană, în prima săptămână a lunii mai, pentru a distruge două nave rusești de patrulare din clasa Raptor, lângă Insula Şerpilor.

Imagini făcute publice în 8 mai arată lovituri ale armatei ucrainene, de data aceasta cu avioane de luptă Suhoi 27 (nu cu drone Bayraktar, ca până atunci) contra pozițiilor rusești de pe Insula Șerpilor. Un clip postat pe rețelele de socializare – filmat de o dronă Bayraktar TB2 ce supraveghea operațiunea – arată cum bombele fac ravagii asupra pozițiilor rusești de pe stânca cu poziție strategică din Marea Neagră.

Rușii au susținut că au provocat pierderi mari Aviaței ucrainene lângă Insula Șerpilor

Rușii nu au confirmat atunci bombardamentele și nici pierderile de nave și de sisteme antiaeriene, în condițiile în care o serie de imagini apărute online arată mai multe lovituri ucrainene pe Insula Șerpilor, în special cu drone turcești Bayraktar.

În schimb, ministerul apărării de la Moscova a susținut că a doborât numeroase aeronave ucrainene și a scufundat o navă ucraineană lângă insulă.

”Avioanele rusești au doborât un bombardier Su-24, un avion de vânătoare Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu parașutiști și două drone Bayraktar-TB2 aparținând forțelor armate ucrainene în apropiere de Insula Șerpilor. De asemenea, a fost distrusă și nava de asalt blindată ucraineană Stanislav”, declara generalul-maior rus Igor Konașenkov, citat de TASS.

Rușii nu au prezentat nicio dovadă în acest sens și trebuie spus atât faptul că Moscova susținea încă de acum o lună că a doborât mai multe drone Bayraktar decât au ucrainenii, cât și faptul că marina ucraineană a fost anihilată încă din primele zile ale invaziei.

În schimb, imagini ”scurse” online arată că, începând cel puțin de la sfârșitul lunii aprilie, ucrainenii au lovit cu insistență pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor și navele din jur (inclusiv două Raptor), cu accent special pe sistemele de rachete și tunurile antiaeriene.

În condițiile scufundării navei amiral Moskva, (crucișător ce avea importante capacități antiaeriene), rușii au insistat în aducerea de sisteme antiaeriene pe stânca cu poziție strategică din Marea Neagră pentru a acoperi cu acestea un spațiu maritim cât mai mare (eventual și teritoriu din sudul Ucrainei), iar ucrainenii par deciși să implice resurse militare importante pentru a le distruge.

Dronele Bayraktar TB-2 furnizate de Turcia au provocat pierderi importante forțelor de invazie, ajungând să aibă și un imn dedicat reușitelor acestor aparate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro