Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile
Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon – reținut marți într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită – va fi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar cumnatul acestuia va fi încarcerat, a decis joi instanța, conform Unimedia.
Procurorii îl suspectează pe Dodon că în 2019 ar fi primit bani de la un aliat politic, oligarhul Vlad Plahotniuc, care între timp a fugit din țară.
Magistrații au admis parțial recursul procurorilor, astfel încât Igor Dodon va fi plasat în arest la domiciliu.
În ceea ce îl privește pe Petru Merineanu, cumnatul lui Dodon, instanța a decis ca acesta să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, urmând să fie dus în penitenciar.
Igor Dodon avea bilet de avion să plece joi din țară – procuror
Procurorii anticorupție din Republica Moldova ceruseră 30 de zile de arest pentru Igor Dodon și pentru cumnatul acestuia, arătând că altfel „există riscul eschivării, riscul ingerinței în urmărirea penală și riscul distrugerii probelor”.
Fostul președinte Igor Dodon urma să plece joi din țară, la percheziții fiind găsite bilete de avion, dar și sume mari de bani în valută, care ar confirma această intenție, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc, conform Radio Chișinău.
„Un dosar penal de-al Maiei Sandu”, le-a spus Dodon jurnaliștilor, joi, când a fost dus în fața instanței.
Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Igor Dodon
Fostul președinte pro-rus și cumnatul său au fost reținuți de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova marți, în urma mai multor percheziții făcute de procurori la locuinţa și alte proprietăți ale sale într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”.
„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.
Potrivit procurorului Mariana Cherpec de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, dosarul vizează infracțiunile de coruperea pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.
Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.
Igor Dodon: Sunt ținta unei justiții dirijate politic
Igor Dodon a reacționat pe Facebook, marți noapte, după ce fost reținut, susținând că este victima unei justiții comandate politic și că puterea ar vrea să distrugă opoziția și să-și acopere astfel insuccesele guvernării.
„Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public”, a acuzat Dodon.
Fostul președinte a făcut un apel la colegii săi din Partidul Socialiștilor să fie alături de „cerințele și de revolta cetățenilor” sugerând că populația s-ar pregăti de ample proteste fiind înspăimântată de posibilitatea de a fi implicată în războiul din Ucraina.
Apărat de Moscova
Rusia se va asigura că vor fi respectate drepturile fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko, citat de AFP.
„Noi considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am dori ca autoritățile de la putere să înceapă să regleze conturile cu foștii rivali politici profitând de situația actuală. De aceea, ne vom asigura cu atenție că drepturile domnului Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate și în conformitate cu standardele internaționale”, a declarat diplomatul de rang înalt, citat de agențiile de presă ruse.
Dodon a fost președinte al Republicii Moldova din 2016 până în 2020 și a fost susținut deschis de Moscova. Dodon s-a facut cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el susținând depărtarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
După multiplele scandaluri împotriva lui Dodon, pe fondul corupției și al sărăciei endemice, Maia Sandu, pro-europeană, a câștigat alegerile prezidențiale și legislative din 2020 și 2021, stabilindu-și ferm poziția la putere.