Press report: Părinți puși să cumpere detergenți și șervețele. „Teambuilding”, dezbaterea începutului de an. Numărul maghiarilor ar fi scăzut din cauza unui „genocid tăcut”. Ciucă a înființat postul de secretar general al Cancelariei pentru protejata lui Boc
Părinți puși să cumpere produse de curățenie, îngrijitoare cu salariul scăzut ●„Teambuilding”, dezbaterea începutului de an: „Cel mai prost film” versus „Am râs de mă dor fălcile” ●Maghiarii din România ar fi scăzut la un milion din cauza unui „genocid tăcut” ●Un celebru avocat grec va reprezenta familia bărbatului decedat în accidentul de la Pasajul Unirii ●Premierul Ciucă a înființat un nou post de secretar general al Cancelariei pentru o protejată a lui Emil Boc ●Ruşii de la Lukoil vor să vândă activele din Republica Moldova şi România ●De ce ne (mai) încurcă azi Mircea Vulcănescu și statuile lui ● Cele mai mari şi cele mai mici creşteri de rate la creditul ipotecar datorate majorării IRCC ●Cărtărescu: Literatura, cum se predă azi în școli, e moartea pasiunii
Părinți puși să cumpere produse de curățenie, îngrijitoare cu salariul scăzut
Doi părinți de la creșa „Sfântul Andrei” din Sectorul 5 al Capitalei acuză mai multe probleme după ce instituția a fost preluată de inspectoratul școlar, subordonat Ministerului Educației (ME). Aceștia spun că au început să primească liste cu diverse cumpărături, de la șervețele la detergenți, iar personalul s-a înjumătățit. Îngrijitoarele susțin că au fost mutate la o altă creșă din sector și că salariul le-a scăzut cu aproape o treime. Conducerea instituției și inspectoratul școlar neagă acuzațiile. ME a preluat 199 de creșe anterior gestionate de primării, scrie Scoala9.
„Teambuilding”, dezbaterea începutului de an: „Cel mai prost film” versus „Am râs de mă dor fălcile”.
Filmul „Teambuilding” a împărțit mediul online în două, după ce în producția cu încasări de peste 4,6 milioane de euro s-au folosit zeci de înjurături și replici vulgare. Actorul Mircea Diaconu spune că „este absolut oribil ce trăim”, în timp ce sociologul Gelu Duminică e de părere că „filmul nu trebuie să te lezeze”.
Mircea Diaconu: „Suntem într-o situație îngrijorătoare. Dar să nu credeți că doar în filme se întâmplă asta. De ce credeți că eu nu mai fac teatru, de exemplu? Pentru că acolo este și mai rău!”
Gelu Duminică: „Vulgaritate există inclusiv în filmele hollywoodiene. Haideți să nu ne mai dăm ochii peste cap la un film, pentru că asta vedem zilnic în societate. Așa și cu filmul ăsta. Dacă nu-ți place, te ridici și pleci din sală”. La începutul anului, Netflix România a inclus în lista de filme disponibile pe platforma online și producția românească „Teambuilding”. Vorbim despre filmul românesc cu cele mai mari încasări din toate timpurile! În cele 13 săptămâni de rulare în cinematografele din întreaga țară, filmul a avut aproape un milion de spectatori și încasări de peste 4,6 milioane de euro. Investiția fiind de doar 800.000 de euro, scrie Libertatea.
Maghiarii din România ar fi scăzut la un milion din cauza unui „genocid tăcut”
După ce a acuzat că România nu este pregătită să intre în Schengen și din cauza faptului că ar fi ridicat „antimaghiarismul” la nivel de politică de stat, politicienii adunați în Alianța Maghiară din Transilvania au luat o nouă poziție publică scandaloasă. De data aceasta, susțin că maghiarii s-au împuținat în România din cauza unui „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”.
Datele provizorii ale recensământului, publicate la finalul anului 2022, arată că în România mai sunt 1.002.151 persoane care s-au declarat ca fiind de etnie maghiară, față de 1.227.623, câți se declaraseră la recensământul precedent (2011). Concret, populația de etnie maghiară a scăzut cu 225.472 persoane. De altfel, maghiarii din România sunt mai puțini și ca pondere a populației (6% acum, față de 6,5% în urmă cu 10 ani), scrie Bihoreanul.
Un celebru avocat grec va reprezenta familia bărbatului decedat în accidentul de la Pasajul Unirii
Alexis Kougias, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Grecia, a anunțat că va reprezenta familia bărbatului mort în accidentul din decembrie, de la Pasajul Unirii, în procesul prin care aceasta solicită compensații financiare pentru pierderea suferită. Și alți pasageri din autocarul implicat în accident au anunțat că se vor organiza pentru a solicita despăgubiri în instanță, inclusiv de la statul român, în cazul în care se va demonstra că poarta de gabarit nu era conformă cu standardele.
Cabinetul de avocatură Alexios Kougia a anunțat că va reprezenta rudele decedatului, atât în procesele penale, cât și în procesele pentru despăgubiri bănești pentru pierderea suferită. „Cabinetul nostru de avocatură va investiga varianta răspunderii serviciilor române competente pentru construcția grea, care avertizează cu privire la înălțimea admisă a vehiculelor care trec, dacă era legală – comunicatul Cabinetului de avocatură Alexios Kougia, citat de Buletin de București.
Premierul Ciucă a înființat un nou post de secretar general al Cancelariei, pentru o protejată a lui Emil Boc
Prima decizie din acest an a prim-ministrului Nicoale Ciucă a fost să înființeze o nouă funcție bine plătită la Palatul Victoria. Surse din cadrul PNL susțin că postul este cu dedicație pentru o protejată veche a lui Emil Boc, poate cel mai important personaj din partid în acest moment.
Așa se justifică și graba cu care Nicolae Ciucă a luat această decizie. Prin hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 832/2022 privind stabilirea atribuțiilor, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-Ministrului se înființează funcția de secretar general al Cancelariei Prim-ministrului, scrie PressHub.
Ruşii de la Lukoil vor să vândă activele din Republica Moldova şi România
Ruşii de la gigantul petrolier Lukoil caută, de câteva luni, să vândă businessul din România şi Republica Moldova compus din reţele de benzinării, depozite petroliere şi rafinăria Petrotel de la Ploieşti, potrivit unor surse de pe piaţă, citate de portalul Mold-street.com. Motivul principal al retragerii sunt sancţiunile impuse de statele UE la comerţul cu petrol rusesc, care afectează şi afacerile Lukoil din România şi Republica Moldova.
Primul cumpărător pe listă este gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Shell, care este şi cel mai mare jucător din sectorul petrolier european, susțin surse de pe piaţă citate de RFI.
De ce ne (mai) încurcă azi Mircea Vulcănescu și statuile lui
A murit ca un martir, dar a fost parte la crimele guvernului Antonescu. Ce contează mai mult pentru posteritate, felul în care s-a sfârșit sau modul în care a trăit?
Mircea Vulcănescu trebuie să rămână în memoria colectivă ca un erou-martir, fiindcă a fost supus umilințelor inumane ale unui regim criminal, trecându-i-se cu vederea biografia anterioară? Mulți politicieni autohtoni par să încline spre prima variantă, fiindcă li se pare că e mai bună pentru electorat, fiindcă Biserica Ortodoxă Română îl recuperează activ pe Vulcănescu și ce spune Biserica poate fi mai important decât ce spun documentele istorice.
Apoi, mai există naționaliștii vocali, cei care s-au alăturat Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și care fac propagandă activă în aceeași măsură în parlament și în stradă.
Așa că, în București există încă un liceu Mircea Vulcănescu, iar zilele trecute proiectul de hotărâre pentru înlăturarea bustului lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sfântul Ştefan nu a mai fost adoptat, scrie DW.
Cele mai mari şi cele mai mici creşteri de rate la creditul ipotecar datorate majorării IRCC
După publicarea oficială a noului IRCC, de 5,71% conform BNR, băncile şi-au reconstruit calculatoarele de credit virtuale de pe site-uri. Conform acestora, noile dobânzi generate de creşterea IRCC de la 4,06% la 5,71% se situează între 7,91% şi 9,06% în funcţie de bancă. Aşa că rata unui credit ipotecar Prima/Noua Casă pentru un credit de 250.000 de lei pe 20 de ani a ajuns să varieze între 1.699 de lei şi 2.056 de lei.
Cu sau fără creşterile IRCC şi ROBOR, rata creditului ipotecar creşte în funcţie de banca la care ai împrumutul, de comisioanele şi marjele practicate de ea. Ratele creditului ipotecar, în special Prima/Noua Casă au crescut de anul acesta cu valori cuprinse între 25% şi 40% faţă de valorile de la începutul anului 2022, scrie Economica.net.
România exportă ieftin materie primă, ca să importe scump alimente procesate din marfa exportată
În medie, cel puțin unul din două kilograme de produse alimentare vândute în România provine din importuri. Cel mai mare deficit este la carne de porc, pasăre, pește și legume și fructe, unde și peste 40% din comerț este asigurat de procesatorii externi.
Chiar și în domeniile unde România are materii prime din belșug – panificație și industria uleiul – importurile depășesc 10%. Se exportă ieftin grâu și floarea-soarelui și se importă scump produse realizate din grâu și floarea soarelui.
Pe piața legumelor și fructelor deficitul comercial între importuri și exporturi trece de un miliard de euro anual, scrie Europa Liberă.
Cărtărescu: Literatura, cum se predă azi în școli, e moartea pasiunii
„Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura”, este de părere Mircea Cărtărescu. Scriitorul a declarat, într-un interviu pentru PRESShub, că în prezent, în școli, li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele.
„Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, este opinia lui Mircea Cărtărescu, exprimată pe PressHub.