Sari direct la conținut

VIDEO Două avalanșe mari în Făgăraş. Valul de zăpadă a lovit cabana Capra: „Nu s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 50 de ani” / Operațiunea de evacuare a turiștilor s-a încheiat

HotNews.ro
Avalanșă, Foto: DreamsTime
Avalanșă, Foto: DreamsTime

Două avalanşe de mari dimensiuni s-au produs, sâmbătă seară, în Munţii Făgăraş, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube şi a acoperit maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine, scrie news.ro Nu au existat victime. A doua avalanșă a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită, transmite Agerpres. Arpoximativ 60 de turiști blocați la cabană au cerut ajutorul autorităților.

18:51Echipele de salvatori au finalizat acţiunea de evacuare a 58 de persoane care rămăseseră blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea avalanşelor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

15:50Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă turiştii care se află la cabana Capra au încălcat regulile care spun că drumul care duce către unitatea de cazare este închis, aceştia nu doar că şi-au pus vieţile în pericol, dar au pus în pericol şi vieţile tuturor salvatorilor care intervin, duminică, pentru evacuarea lor, scrie news.ro.

15:09Echipele de salvatori au început coborârea celor 60 de persoane blocate la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan după producerea unei avalanşe, anunţă Instituţia Prefectului Argeş.

„18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş acţionează în zonă împreună cu alţi 6 militari veniţi din Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea. Şase salvatori montani sunt în echipele de intervenţie. 10 poliţişti şi trei jandarmi montani acţionează în aceeaşi zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turişti din Bucureşti, Timiş şi Argeş, iar 10 sunt membrii personalului”, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Argeş.

Conform aceleiaşi surse, avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime, aceasta fiind distanţa dintre punctul din care se presupune că a pornit şi locul unde s-a oprit.

„Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte şapte avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, se mai menţionează în informare.

Drumul care duce către cabană este închis din 30 octombrie

12:05Marius Vâlcu, unul din turiștii blocați, a declarat la Digi24 că pe drum nu era zăpadă când a ajuns în zonă și că nu a văzut semne de circulație care să interzică accesul pe drumul care duce spre cabană.

11:13Administratorul cabanei Capra, Aurelian Cazacu, a declarat că nimeni nu se aștepta la o asemenea avalnșă. „Din ce am mai vorbit, nu s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 50 de ani”, a spus el într-o intervenție la Digi 24.

Întrebat cum au ajuns turiștii cu mașinile până la cabană, el a spus că se putea circula fără probleme pe drum.

11:10Aproximativ 60 de persoane sunt izolate la Cabana Capra, potrivit IPJ Argeș, citat de news.ro.

Polițiștii au mai precizat că drumul care duce către cabană este închis încă din 30 octombrie, situaţie semnalizată prin indicator şi barieră.

În aceste condiţii poliţiştii anunţă că vor verifica modul în care turiştii au ajuns la cabană şi vor da amenzi dacă se va constata că restricţia a fost încălcată.

Dacă şoferii care se află cu maşinile la cabana Capra au încălcat interdicţia de a circula pe Transfăgărăşan iarna, ei pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

10:51Willy Portik, unul din turiștii blocați la cabana Capra, a povestit pentru TVR Info că mașinile sunt îngropate în zăpada înaltă de 2 metri, unele avariate și cu roțile în sus.

Acesta a mai spus că sunt și persoane cu copii mici.

10:25Drumul este blocat de zăpada pusă în micșcare în urma avalanșei, iar turiștii de la cabana Capra nu pot coborî, a declarat Andrei Nicuț, șef formației Salvamont Argeș la Digi 24. Autoritățile încearcă să deszăpezească drumul.

În urma solicitării turiștilor de la unitatea de cazare, se deplasează forțele de intervenție ale pompierilor argeșeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze, potrivit ISU Argeș, citat de Argeș Știri.

Se încearcă evacuarea acestora până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului.

––

Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.

„O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, anunţă, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanşe în Carpaţi, precizând că avalanşa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica.

De asemenea, Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.

„Cum ninsorile şi vântul continuă este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizeaz salvamontiştii.

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au precizat că nu au fost solicitaţi să intervină în urma unui astfel de incident.

Conform sursei citate, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Balii).

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare. (sursă foto Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro