România, țara contrastelor economice. Din București până-n Moldova, cât de mari sunt rupturile dintre regiuni
La 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a reușit o recuperare impresionantă a decalajelor de dezvoltare față de economiile mai bogate de pe continent. Potrivit ultimelor date Eurostat, suntem la 74% din media UE, când vine vorba de paritatea puterii de cumpărare (PPS – Purchasing Power Standard – Puterea de Cumpărare Standard).
E un nivel peste cel din Grecia, Slovacia, Croația sau Letonia. În 2011, puterea de cumpărare din România era sub 50% din media UE.
În ciuda acestui avans, România rămâne o țară a contrastelor și a decalajelor uriașe de dezvoltare în interiorul granițelor sale. Acest lucru se vede cel mai ușor dacă ne uităm la economia regiunilor.
Bucureștiul și zona limitrofă, de exemplu, au ajuns la un nivel mai mult decât dublu față de media țării, cu 164% din puterea de cumpărare din UE. Regiunea București-Ilfov se clasează, astfel, printre cele mai bogate regiuni ale Europei, alături de Île-de-France sau zone din Germania, Belgia ori Olanda, în timp ce restul țării noastre se află la coada clasamentului. Moldova, adică regiunea Nord-Est, are o putere de cumpărare de patru ori mai mică decât cea din București-Ilfov, conform aceleiași clasificări Eurostat pe baza PPS.