VIDEO Protest în Piaţa Victoriei împotriva legii Ciucă-Bode
Mai multe ONG-uri au organizat un protest sâmbătă în Piaţa Victoriei împotriva iniţiativei legislative de modificare a Codului penal, depusă în Parlament de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care, printre altele, va înăspri pedepsele pentru tulburarea liniştii publice, iar pachetul de legi va „limita posibilitatea ONG-urilor de a da în judecată instituţii sau organizaţii atunci când încalcă legea sau drepturile cetăţenilor”, susțin promotorii manifestației.
UPDATE Imagini de la protest au fost postate pe pagina de Facebook „Corupția ucide”.
De asemenea, a postat imagini și artistul Tudor Chirilă, care a mers și el la manifestație, spunând că s-au adunat aproximtiv 100 de persoane.
„Pentru că nu suntem în Rusia lui Putin. Suntem în România, în Uniunea Europeană, unde dreptul la protest este un drept fundamental. Şi aşa vrem să rămână! Nu lăsăm PNL şi PSD să bage libertatea la închisoare” – este mesajul postat pe pagina de Facebook a organizaţiei Declic.
Protestul, anunţat pentru ora 16.00 în faţa sediului Guvernului, este organizat de Corupţia Ucide alături de Declic, Agent Green, Diaspora Milano, Iniţiativa România. De asemenea, Green Peace România a postat pe Facebook că se alătură protestului, notează Agerpres.
În opinia organizatorilor, noul pachet de legi ”limitează posibilitatea ONG-urilor de a da în judecată instituţii/organizaţii atunci când încalcă legea sau drepturile cetăţenilor”, ”limitează posibilitatea de asociere a cetăţenilor pentru cauze comune”, ONG-urile primesc ”o sarcină imposibilă, sub sancţiunea desfiinţării: le obligă să facă munca birocratică a ANAF şi să creeze registre peste registre cu donatorii şi sponsorii (date care sunt disponibile doar la ANAF)”.
Totodată, potrivit acestora, iniţiativa legislativă ”pedepseşte fondatorii ONG-urilor care au curajul să nu rămână în tăcere, obligându-i să depună garanţii de 1% din prejudiciul reclamat (până la 10.000 euro) şi, mai grav, dacă pierd procesul să răspundă cu bunurile proprii, fără nicio limită” şi, nu în ultimul rând, ”prevede că poţi ajunge la închisoare dacă protestezi paşnic”.
Ce prevede proiectul de lege inițiat de Ciucă și Bode
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Ludian Bode, au depus la începutul lunii februarie un proiect de lege prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice. Aceste infracțiuni ar urma să se pedepsească doar cu închisoarea.
În expunerea de motive, cei doi își motivează propunerea de eliminare a amenzii pentru ultraj prin faptul că această infracțiune, fiind „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, mentinerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfaptuirea justitiei”, ea „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetațeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitarii diferitelor drepturi și interese cetatenești”.
În cazul tulburării ordinii și liniștii publice pedepsele propuse sunt de închisoare de până la 7 ani, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane.
De asemenea, pentru încăierare pedeapsa propusă este de până la trei ani de închisoare.
„Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc”, a scris Bode pe Facebook.
Nouă ONG-uri au cerut resingerea proiectului propus de Ciucă și Bode
Nouă organizații non-guvernamentale susțin că proiectul de lege propus de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, privind înăsprirea pedepselor pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, prin eliminarea posibilității amenzii, introduce „sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”.
Într-o scrisoare deschisă, ONG-urile susțin că inițiativa legislativă este „în oglindă” cu o propunere a PSD din 2017 care însă nu s-a mai materializat ca urmare a reacției publice.
Cele nouă ONG-uri cer respingerea proiectului de lege.
Ce le răspunde Bode
Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că proiectul de lege pe care l-a propus alături de Nicolae Ciucă prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice nu îi vizează pe protestatari, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe sau distrugeri.
- „Propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi aici mă refer strict la articolul 371, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen.
- Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere.
- Vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate.
- Noi avem reglementată legitima apărare în spaţiul privat, dar noi venim acum şi propunem reglementarea legitimei apărări şi în domeniul public“, a susținut Lucian Bode, citat de News.ro.
„Nu mi se pare constructiv să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol”
El a mai spus că Parlamentul este cel care va decide asupra acestei propuneri, proiectul urmând să fie dezbătut întâi la Senat, după care va fi votat şi în Camera Deputaţilor.
„Parlamentul va decide. Dar să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol, fără să vorbeşti că acel articol este astăzi în vigoare, doar am crescut limitele pedepsei, nu mi se pare o propunere constructivă“, a declarat Lucian Bode.
Ministrul Afacerilor Interne a spus că a văzut foarte multe dezbateri în ultimele 24 de ore cu privire la această propunere, susţinând că temerile nu sunt reale.
- „Exemple de manifestări oferite de contestatarii acestui demers, respectiv injurii sau exprimarea nemulţumirii în mod gălăgios, nu fac obiectul infracţiunii în cauză.
- Propunerea legislativă nu modifică conţinutul constitutiv al infracţiunii în vigoare.
- Dacă legiuitorul va considera că această prevedere nu este în acord cu ceea ce îşi doresc cetăţenii, pentru că parlamentarii reprezintă cetăţenii, ea va fi amendată sau respinsă. Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate“, a explicat Bode.