Sari direct la conținut

Noile reguli pentru acordarea de bani pentru cazare și masă refugiaților ucraineni, adoptate de guvern / Programul "50/20", anulat

HotNews.ro
Refugiati din Ucraina, Siret, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Refugiati din Ucraina, Siret, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Guvernul a aprobat miercuri un act normativ care modifică modalitatea de acordare a sprijinului pentru refugiații din Ucraina, prin acordarea unei sume forfetare lunare, pentru o perioadă de cel mult patru luni consecutive, începând cu 1 mai, pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea în România. Reamintim că actualul program „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare fiind virați direct la proprietarii locuințelor în care ucrainenii stau cu chirie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că în şedinţa de miercuri a Executivului a fost aprobată o ordonanţă care modifică modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor ucraineni.

Potrivit acestuia, aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele României de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022, iar dintre aceştia peste 110.000 au rămas în ţara noastră.

Cum se modifică programul prin care România plătește cazare și masă refugiaților ucraineni

Actualul program de sprijin, cunoscut drept „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie.

Acest program se modifică însă, astfel că refugiații din Ucraina vor beneficia de o singură sumă de bani, pentru cel mult patru luni. Ei pot primi bani pentru cazare și după această perioadă, până la finalul anului, dacă se angajează.

Dan Cărbunaru a susținut că aceste modificări sunt făcute „pentru a corela măsurile de sprijin financiar cu cele privind stimularea angajării refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România, cel de protecţie temporară”.

  • „Actul normativ stabileşte posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o sigură perioadă de maximum 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea pe teritoriul României, pentru familiile dar şi pentru persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382.
  • Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern.
  • Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condițiile stabilite prin hotărâre a guvernului”, a mai spus Cărbunaru.

Sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, urmând ca decontarea să se facă din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Pentru evitarea abuzurilor și a deturnării de fonduri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaților în program.

Potrivit datelor din REVISAL, doar 5.007 străini proveniți din zona de conflict armat din Ucraina sunt încadrați în muncă, în contextul în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă.

În nota de fundamentare este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Ultima plată de aproape 160 de milioane de lei făcută de Guvern a fost în februarie 2023, pentru decembrie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro