De joi încep tratamentele de combatere a ţânţarilor în toate parcurile din Capitală, anunță Nicușor Dan
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că de joi încep tratamentele de combatere a ţânţarilor în toate parcurile din Bucureşti. În ultimii ani, în mai multe zone din București au fost identificați țânțari purtători ai virusului West Nile, iar acțiunile de dezinsecție au fost începute mai târziu decât de obicei, adică finalul lunii martie.
Potrivit primarului Capitalei, în acest an compania municipală Eco Igienizare va face 14 astfel de tratamente, conform Programului Unitar de Acțiune aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
Nicușor Dan spune că acțiunile de dezinsecție se vor desfășura pe întreg teritoriul Bucureștiului, în funcție de condițiile meteorologice, zilnic, în intervalul orar 22:00 – 5:00.
Tratamentele se vor aplica în parcuri, locuri de agrement, terenuri de sport ori aferente imobilelor cu spații destinate locuințelor colective – asociații de proprietari/locatari, cămine studențești, cămine de elevi, locuințe sociale, parcări de reședință, piețe și târguri agroalimentare, depouri, parcări publice, cimitire, spații verzi de pe aliniamentele stradale ori de lângă blocuri, alte spații din interiorul spațiilor deschise din domeniul public și privat al municipiului București.
De săptămâna trecută, conform lui Nicușor Dan, se derulează și tratamente împotriva larvelor de țânțari, în intervalul orar 7:00-15:00, iar produsul biocid folosit este avizat de Ministerul Sănătății și nu pune în pericol sănătatea oamenilor sau animalelor.
Bucureștenii pot face sesizări la dispeceratul non-stop al CMEIB – 0752.041.898 – și pe mail, la sesizari@cmeib.ro.
În mod normal, în funcție de vreme, activitatea era începută spre finalul lunii martie, dar în ultimii doi ani a fost întârziată, fiind începută tot în luna mai de către Compania Municipală Eco Igienizare, căreia i-a fost delegat serviciul în 2019, până la dizolvare.
Cum se transmite Virusul West Nile
În ultimii ani, în mai multe zone din București au fost identificați țânțari purtători ai virusului West Nile.
Virusul West Nile (VWN) poate infecta oameni, păsări, tânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar.
Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă, conform medicilor Centrului de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș” din București.
Care sunt simptomele
Manifestările infecției cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt:
- febră ridicată însoțită de durere de cap intensă
- vărsături
- stare generală alterată
- sensibilitate crescută la lumină