Sari direct la conținut

Iohannis atacă dur profesorii: Guvernul le-a dat tot ce-au cerut, de ce să mai continue greva? Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?

HotNews.ro
Presedintele Klaus Iohannis, Foto: Inquam Photos / George Călin
Presedintele Klaus Iohannis, Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că profesorii trebuie să întrerupă greva deoarece au primit din partea Guvernului tot ce au cerut. Șeful statului a mai precizat că învățământul a fost pus pe locul care se cuvinte odată cu programul „România educată” pe care l-a inițiat în urmă cu 8 ani și pe care parlamentul l-a adoptat într-o formă modificată, criticat de societatea civilă.

  • „Eu sper să se înțeleagă foarte bine la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală pentru că nu mai au de ce să facă grevă. Și atunci, eu cred că foarte mulți dascăli care deja s-au săturat, se vor întoarce.
  • În plus, cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? Există o generație întreagă care dă Bacalaureatul, care trebuie să meargă la facultate. O generație care dă capacitatea. Au primit tot ce s-a cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus șeful statului aflat la Chișinău pentru summit-ul Comunităţii Politice Europene.

Președintele susține că Guvernul le-a dat profesorilor tot ce-au cerut, referindu-se la ultima ofertă salarială făcută de executiv, pe care cadrele didactice au respins-o.

  • „Recunoașterea prin act normativ de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost garantat prin OUG dat astăzi. Și până atunci, cadrele didactice primesc 1000 de lei la salariu în plus, iar cadrele nedidactice, cred, 400 de lei.
  • Greva a durat un pic mult. Și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, pentru că liderii vin și pleacă, ei sunt un fel de interfață.
  • E greu de imaginat cum poate să funcționeze această negociere. De aceea premierul a decis foarte corect să dea această ordonanță. A înțeles că sunt solicitări corecte”, a mai subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis și-a lăudat proiectul „România educată” pe care l-a început în 2016 și crede că discuțiile pe care le-a avut cu sindicaliștii în ziua în care mii de profesori au bătut la ușa Palatului Cotroceni au fost suficiente pentru a stinge conflictul.

  • „Întreaga clasă politică a neglijat educația vreme de aproape 30 de ani. Prima dată când a fost pusă la nivelul la care se cuvine a fost cu ocazia programului meu România educată. Educația se face cu multă dăruire, cu entuziasm, dar nu se face pe gratis.
  • De asta au fost oamenii supărați când în parlament s-a scos articolul că la profesorii debutanți salarizarea începe de la salariul mediu.
  • De asta am spus că solicitările lor sunt legitime. Greva a arătat politicienilor și românilor că și dascălii știu să-și ceară drepturile. După ce s-a discutat cu Guvernul, după ce au discutat și cu mine, s-a văzut că s-au schimbat puțin lucrurile”, a mai afirmat președintele.

Iohannis crede că greva începută pe 22 mai durează de prea mult și se întreabă cine negociază pentru cadrele didactice ieșite în stradă pentru a cere salarii decente.

  • „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii.
  • Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază.
  • De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor.
  • Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.
  • Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac”, a mai afirmat Iohannis, citat de news.ro.

Profesorii au respins încă de miercuri seară și ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua prin vocea liderilor federațiilor sindicale după discuțiile de la Palatul Victoria.

Ultima ofertă a Executivului, asumată prin OUG, este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

Greva continuă și marți

Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ.

Chemați la guvern pentru o nouă rundă de negocieri, liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva continuă marți, membrii de sindicat fiind cei care vor decide dacă aceasta se va încheia sau nu.

„Negocierile s-au încheiat. Acesta e mesajul pe care îl transmitem public”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus și ea că ordonanța aprobată de Guvern răspunde revendicărilor cadrelor didactice care ar trebui să se întoarcă în clase. „Am discutat (cu reprezentanții sindicatelor – n.r.) despre reîntoarcerea în clase și am făcut apel la întelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonantei spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase”, a declarat Deca.

Ieșiți de la negocieri, liderii sindicali au spus că mandatul lor a rămas neschimbat, de a respinge oferta guvernului, însă profesorii sunt cei care vor decide dacă încetează greva sau nu.

„De marți încolo colegii vor continua acțiunile de protest”, a declarat Marian Nistor, Federația „Spiru Haret”.

„Oamenii decid dacă încetează greva sau nu”, a spus și Simion Hăncescu, liderul FSLI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro