Proiectul ordonanței de urgență pentru creșterea salariilor în educație nu prevede mărirea promisă pentru debutanţi din 2024, ci doar cea mai nouă ofertă a Guvernului
Salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar ar urma să crească de la 1 iunie cu 1.300 de lei brut pe fiecare funcție, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, după ce Guvernul a făcut o nouă ofertă sindicaliștilor, care au cerut în scris promisiunile pe care le pot analiza până luni, la ora 10, când Executivul așteapta un răspuns pozitiv pentru încetarea conflictului. Pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ majorarea prevăzută este de 400 de lei brut. Profesorii au cerut emiterea unui act normativ în care să fie stipulat că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie din anul bugetar anterior. Şi de data aceasta măsura este scrisă doar în nota de fundamentare.
„Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcţie; e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, cu suma de 1300 de lei fiecare; f) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Această sumă se acordă şi pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcţii, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de această sumă, de 400 de lei să beneficieze şi aceasta categorie de personal, conform documentului.
De asemenea, în nota de fundamentare se mai menţionează că Executivul și sindicaliiştii au convenit asupra faptului că „noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creşterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranşă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.
Este aceeași situație pe care o semnala preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, în urmă cu o săptămână la oferta de atunci a Executivului prin OUG53/2023 că solicitarea privind creşterea salariului debutanţilor în învăţământ nu se regăseşte în textul ordonanţei Guvernului, ci doar în nota de fundamentare.
Profesorii au respins atunci propunerea Guvernului, considerând „nemulţumitor” textul ordonanţei de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ.
Cu toate că în poriectul de OUG pus în dezbatere publică duminică, creșterea salarială este prevăzută de la 1 iunie, ministrul educației, Ligia Deca, a declarat duminică după ședința de guvern că majorările se vor face după data publicării în Monitorul Oficial.
„Majorările se adoptă de la data în care actul normativ intră în vigoare. Legea nu retroactivează. Deci, ele vor fi acordate de la momentul în care actul normativ se publică în Monitorul Oficial”, a spus Deca.
Proiectul ordonanței de urgență poate fi consultat aici. Anexele pot fi văzute aici.
Greva profesorilor continuă și luni, când sindicaliștii din educație vor spune dacă sunt de acord cu prevederile ordonanței.