Sari direct la conținut

Primarul din Constanța, Vergil Chițac, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu. Acuzațiile aduse de procurori / Cum se apără edilul

HotNews.ro
Vergil Chițac, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vergil Chițac, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Constanței, Vergil Chițac (PNL), este urmărit penal pentru abuz în serviciu, alături de un director din primărie și de președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța, a anunțat DNA. Conform procurorilor, Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică, iar banii respectivi au ajuns la o firmă din Monaco, prejudiciul în acest caz fiind de peste 1,7 milioane de lei.

DNA a anunțat că Vergil Chițac, aflat la primul mandat de primar, este cercetat pentru abuz în serviciu, alături de Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanța, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și șantaj.

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv în municipiul Constanța de către o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o firmă cu sediul în Monaco), Vergil Chițac, acuzat de celelalte două persoane și cu încălcarea legii, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.
  • Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.
  • Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile firmei cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), Andrei Talpeș ar fi constrâns mai multe persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
  • În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale cu sediul în Monaco ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria Constanța.

Cum se apără primarul Constanței

Vergil Chiţac spune că a pus la dispoziţia DNA toate documentele, susținând că acestea ar atesta legalitatea finanţării evenimentului sportiv pentru care este cercetat de procurorii anticorupţie.

Primarul Constanței susține că acel contract de finanţare a rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză invocat de DNA ar fi fost aprobat prin hotărâre a Consiliului Local şi are viza de control financiar preventiv.

El mai susţine că banii nu au fost viraţi la Monaco, aşa cum spun procurorii DNA ci în contul Federaţiei Române de Yachting, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.

  • „Am luat notă de conţinutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanţarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiţie comparabilă cu Formula 1 pe uscat. În comunicatul DNA se susţine că finanţarea competiţiei sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecţie publică şi fără referat al compartimentului de specialitate.
  • În realitate, există un contract de finanţare aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local din 27 aprilie 2023, există un referat de specialitate care a stat la baza aprobării hotărârii, precum şi viză de control financiar preventiv.
  • În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului), art.181 alin.2 lit D, s-a finanţat de către Primăria Constanţa un program sportiv desfăşurat pe raza Mun. Constanţa şi organizat de către Federaţia Română de Yachting. Suma a fost virată, prin CSM Constanţa, în contul Federaţiei Române de YACHTING. Nu la Monaco. Am pus la dispoziţia DNA toate documentele menţionate şi întreaga documentaţie de finanţare desfăşurată, conform legii”, susține Chițac într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro