Medic din Italia, despre românul cu arsuri pe 45% din corp transferat la Milano în urma exploziilor de la Crevedia: Pacientul este bine şi este în curs de detubare
Medicul profesor Tammam Youssef de la Spitalul San Donato din Milano (Italia), care s-a implicat pentru transferul a doi pacienţi din România cu arsuri grave în urma exploziei de la Crevedia, a anunţat că pacientul cu arsuri pe 45% din suprafața corporală este în curs de detubare şi se simte bine, în timp ce pacientul 90 la sută din corp afectat a fost transferat la un centru specializat de arşi.
- ”Era extraordinar de important să primim cât mai repede aceşti pacienţi. Iniţial se duc în Terapia Intensivă că centrele de arşi nu primesc pacienţi intubaţi. Am făcut toate intervenţiile necesare să le salvăm viaţa. La Spitalul San Rafaele, care face parte din grupul San Donato, şi după aceea, în mod profesional, pentru binele pacientului, unul dintre ei a fost transferat la un centru specializat de arşi. Avea 85-90 la sută din corp afectat şi e un miracol că trăieşte, este stabil şi cu credinţă în Dumnezeu sperăm că va fi bine şi va trece acest moment critic”, a declarat medicul Tammam Youssef la Medika TV, potrivit News.ro.
- În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea pacient, acesta urmează să fie detubat.
- ”Celălalt pacient este mai bine, se face tratamentul necesar ca să fie detubat, ca să fie trimis la un centru specializat (…) Pacientul este bine şi este în curs de detubare. Am pus la dispoziţie şi nişte apartamente pentru aparţinătorii care au venit în Italăa”, a mai spus Tammam Youssef.
- ”România este în inima noastră şi întotdeauna este acest sentiment de zeci de ani că am studiat acolo şi operăm acolo. Primul lucru care mi-a venit în cap a fost să îl sun pe domnul ministru Rafila şi să ne punem la dispoziţie toată disponibilitatea, să susţinem România pentru că România a susţinut întotdeuna Italia când a avut nevoie”, a declarat medicul.
3 pacienți răniți în exploziile produse sâmbătă seară la stația GLP din Crevedia sunt în continuare în stare critică, fiind internați la Spitalul de Urgență Floreasca (două persoane), respectiv Spitalul Bagdasar Arseni (o persoană), alți 24 sunt internați în spitale din țară în stare medie sau ușoară, iar 12 au fost transferați la spitale din străinătate. Numărul deceselor a rămas același – două persoane. Vestea bună este că a numărul pacienților externați a crescut la 17.
Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli, în timp ce stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.
Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile catastrofale fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.
Una dintre instituțiile care ar fi trebuit să știe despre faptul că depozitul GPL încă funcționa este Poliția Română. Luni, instituția a transmis că „nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea desfășurată acolo.
Tot luni, DNA a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, unde doi oameni au murit, iar alți 56 au fost răniți în urma a două explozii catastrofale.
În urma tragediei din Crevedia, și Parchetul General are în lucru un dosar penal care vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020. De asemenea, un dosar penal a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.
Citește și:
- Exploziile de la Crevedia, cel mai recent bilanț: 3 pacienți sunt în continuare în stare critică, alți 24 sunt internați, iar 12 au fost transferați în spitale din străinătate
- „Ce treabă avem noi?”, „Nu am văzut nimic”. Răspunsurile revoltătoare ale primarului din Crevedia, în prima apariție publică, la trei zile de la tragedie
- Președintele Klaus Iohannis a avut marți prima reacție în cazul tragediilor de la Botoșani, de la 1 Mai și de la Crevedia