Sari direct la conținut

Ce este HHC, drogul vândut în dispozitive de vapat și dulciuri, și de ce nu este pe lista substanțelor interzise în România

HHC, Foto: Negotin8 | Dreamstime.com
HHC, Foto: Negotin8 | Dreamstime.com

HHC, substanța care era în dispozitivele vape sau dulciuri comercializate de firme în cazul cărora procurorii au desfășurat o amplă operațiune de percheziții, este o substanță care nu este interzisă în România, ci se află „sub monitorizare intensivă”, fiind susceptibilă „de a avea efecte psihoactive, au precizat, pentru HotNews.ro, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog (ANA). HHC se află sub control național în alte 12 state europene, iar cei care consumă o astfel de substanță au simptome asemănătoare cu cei care folosesc THC, adică canabis.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării la care au descins marți autoritățile ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă. De asemenea substanțele se găseau și în produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri). Toate acestea erau vândute copiilor și tinerilor.

Ce este HHC, noul „canabis legal”

Sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC pot fi ingerate, fumate sau inhalate, fiind tot mai multe astfel de produse pe piață care se vând la liber. În România, produsele cu HHC nu sunt reglementate și nici interzise.

HHC a apărut la sfârșitul anului 2021 în Statele Unite și apoi a devenit popular în Europa în 2022, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), citat de Euronews.

Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Dependențe (EMCDDA) își centrează raportul din luna aprilie a acestui an pe substanța denumită hexahidrocannabinol (HHC), o moleculă semisintetică. Sintetizat din canabidiol (CBD) extras din plante de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), este primul canabinoid semisintetic (SSC) raportat în UE.

Deși a fost descris pentru prima dată în literatura științifică în 1940, HHC a fost identificat prima dată în Europa în mai 2022. A fost monitorizat drept nouă substanță psihoactivă (NPS) de către Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE din octombrie 2022. HHC nu se regăsește nici în convențiile internaționale antidrog.

În prezent, se cunosc relativ puține lucruri despre efectele și riscurile utilizării HHC, spunea EMCDDA, arătând că scopul raportului din aprilie este de a crește gradul de conștientizare, în condițiile în care piața evoluează rapid pentru HHC și SSC-uri aferente și de a oferi o primă imagine de ansamblu cu autoritate a ceea ce este cunoscut până acum.

Până în 31 martie 2023, 20 de state membre ale UE raportaseră că au identificat pe piață produse care conțin HHC, substanță care nu este reglementată în majoritatea țărilor europene.

De când HHC a fost detectat pentru prima dată în Europa, alte două canabinoide semisintetice , HHC acetat (HHC-O) și hexahidrocannabiphorol (HHC-P), au fost de asemenea identificate pe piața europeană, ceea ce poate semnala prima nouă schimbare majoră pe piață pentru înlocuitori „legali” ai canabisului, de când produsele de tip Spice au apărut în Europa cu peste 15 ani în urmă, conform EMCDDA.

Potrivit mai multor studii citate de centrul european, HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis.

HHC este vândut la liber ca înlocuitor al produselor de canabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri, iar în reclame se fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.

Din octombrie 2022, EMCDDA a primit notificări cu privire la aproximativ 50 de capturi de produse care conțin HHC, în special în Italia, Polonia și Germania.

De ce nu este HHC pe lista substanțelor interzise în România

HHC-ul (hexahydrocannabinol) este un produs chimic derivat al THC-ului (cabanis) și consumul acestei substanțe are aceleași efecte ca în cazul canabisului, a spus, pentru HotNews.ro, ofițerul de presă al ANA, Iuliana Teodorescu.

„Conform datelor existente până în acest moment, efectele apărute ca urmare a consumului de HHC ar fi similare celor cauzate de consumul de THC – canabis”, conform acesteia.

Tot ea a precizat și faptul că, la „nivel european, ca și în țara noastră, substanța HHC – hexahidrocanobinoid este sub monitorizare intensivă”.

Reprezentanta ANA susține că o substanță, înainte de a fi interzisă pentru consum, trece printr-o serie de evaluări.

„ANA are rolul de a informa public de fiecare dată când o substanță este pusă sub monitorizare la nivel european. O substanță nu este inclusă automat pe lista substanțelor interzise, ci doar în baza unei evaluări de risc ce conține informații legate de capturi existente și consecințe în planul sănătății publice: admiteri la tratament, urgențe medicale și decese asociate consumului acelei substanțe”, explică Iuliana Teodorescu.

Ca să fi fost vândut legal, pentru un produs care conține HHC vânzătorii ar fi trebuit să „facă dovada printr-un document oficial că acele produse nu au efecte psihoactive, potrivit prevederilor Legii nr. 194/2011”.

HHC se află sub control național în alte 12 țări europene: Belgia, Danemarca, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Finlanda și Islanda, ne-au mai transmis reprezentanții ANA.

În România nu au fost înregistrate cazuri grave de afectare a sănătății în urma consumului de HHC.

„Până în acest moment, în evidențele Agenției nu au existat cazuri de urgențe medicale înregistrate ca urmare a consumului acestei substanțe, nici admiteri la tratament, pe care unitățile medicale din țară să le semnaleze”, a declarat ofițerul de presă al ANA.

Foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro