Sari direct la conținut

Preşedintele parlamentului din Georgia vine în vizită la Bucureşti / Shalva Papuashvili, un critic al Ucrainei. De ce acuză Tbilisi Kievul de complot

HotNews.ro
Shalva Papuashvili, preşedintele parlamentului din Georgia, Foto: Ian Davidson / Alamy / Alamy / Profimedia
Shalva Papuashvili, preşedintele parlamentului din Georgia, Foto: Ian Davidson / Alamy / Alamy / Profimedia

Preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, va efectua luni o vizită oficială la Bucureşti. Politicianul georgian, care face parte din partidul de guvernământ „Visul georgian”, se numără printre cei care au acuzat recent că oficiali de la Kiev vor să răstoarne guvernul de la Tbilisi.

Potrivit unui comunicat difuzat de Agerpres, președintele legislativului georgian Shalva Papuashvili, va avea, în cadrul vizitei de luni, discuţii tête-à-tête cu preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, urmate de o întrevedere a celor două delegaţii parlamentare. După-amiază, Papuashvili va participa la lucrările plenului Senatului.

Preşedintele Parlamentului Georgiei mai are prevăzute întrevederi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi cu ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Tbilisi acuză un oficial ucrainean că vrea să răstoarne guvernul georgian

La începutul acestei săptămâni, Georgia a acuzat un înalt oficial ucrainean că a pregătit o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul acestei ţări din Caucaz, într-un moment în care relaţiile dintre Tbilisi şi Kiev sunt tensionate, notează AFP.

De amintit că Georgia este acuzată că a cooperat cu Kremlinul, chiar dacă militari ruşi au fost dislocaţi în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din 2008, anul invaziei ruse.

Luni, Serviciul de Securitate Naţională din Georgia l-a acuzat pe Georgi Lortkipanidze, adjunctul şefului serviciului de contraspionaj militar ucrainean, de complot în vederea „răsturnării violente a guvernului” cu complicitatea unui stat străin.

Lortkipanidze este un fost adjunct al ministrului de interne din Georgia.

Serviciul georgian de Securitate Naţională a mai numit, printre complicii georgienilor care luptă cu trupele ruseşti în Ucraina, un fost bodyguard al fostului preşedinte aflat în închisoare, Mihail Saakaşvili, care în trecut a deţinut funcţii oficiale în Ucraina. Unii dintre aceştia „sunt antrenaţi în apropierea graniţei dintre Ucraina şi Polonia”, conform sursei citate.

În iulie, autorităţile de la Kiev l-au convocat pe ambasadorul Georgiei, acuzând Tbilisi că l-a „torturat” în închisoare pe Mihail Saakaşvili, de asemenea cetăţean ucrainean şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit comunicatului georgian de luni, în cadrul acestui complot, în Tbilisi sunt planificate demonstraţii antiguvernamentale „în octombrie şi decembrie”, luni în care urmează să fie făcute publice următoarele evaluări privind progresele Georgiei pe calea către aderarea la Uniunea Europeană.

„Ucraina nu a intervenit şi nu intenţionează să intervină în treburile interne ale Georgiei”

Ucraina a respins aceste acuzaţii. „Această informaţie este falsă”, a declarat pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

„Autorităţile georgiene încearcă din nou să demonizeze Ucraina pentru a-şi rezolva problemele politice interne”, a argumentat el, adăugând: „Statul ucrainean nu intervine, nu a intervenit şi nu intenţionează să intervină în treburile interne ale Georgiei”.

În iunie 2022, UE a refuzat Georgiei statutul de candidat pentru integrare, pe care l-a acordat, în schimb, Ucrainei şi Republicii Moldova.

Uniunea Europeană aşteaptă de la Tbilisi în special reforme în materie de justiţie, sistem electoral, libertatea presei şi lupta împotriva oligarhilor.

La începutul lunii martie, zeci de mii de persoane au manifestat în capitala Georgiei, acuzând guvernul că s-a îndepărtat de aspiraţiile pro-occidentale.

Papuashvili: „Neînțelegerile din relațiile georgiano-ucrainene, vechi de mai mult de un deceniu”

„Ucrainenii sunt cei mai apropiați oameni de georgieni. În pofida situației noastre severe de securitate cauzate de ocupația continuă a Rusiei, precum și de absența unei umbrele de securitate credibile, cum ar fi apartenența la NATO, guvernul și poporul georgian au oferit un sprijin politic puternic, un ajutor material generos și un adăpost umanitar surorilor și fraților noștri ucraineni. Și totuși, unele dintre acțiunile guvernului ucrainean au sfidat atât logica, cât și istoria noastră comună de relații frățești”, denunța zilele trecute, într-o postare pe Twitter, Shalva Papuashvili.

„Neînțelegerile din relațiile georgiano-ucrainene nu își au originea în ultimii doi ani. De ceva timp, poate mai mult de un deceniu, guvernele succesive de la Kiev au adăpostit, intermitent, politicieni georgieni fugari care au fost căutați pentru infracțiuni grave în Georgia. Cel mai important dintre aceștia este Saakașvili, care și-a abandonat pașaportul georgian pentru cetățenia ucraineană și pentru postul lucrativ de guvernator în Odesa, ceea ce a provocat continuu probleme politice în Georgia. De asemenea, oricât de puțin cunoscuți ar fi, guvernul ucrainean îi adăpostește și pe fostul procuror general al regimului Saakașvili, Zurab Adeișvili, și pe fostul ministru adjunct de interne Giorgi Lortkipanidze, care se află acum în centrul noului scandal politic”, a mai susținut acesta.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro