Sari direct la conținut

Noul trend de pe TikTok-ul românesc: live-urile „NPC”. Creatorii stau ore întregi live și se comportă ca niște personaje din jocuri video

Sigla TikTok, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sigla TikTok, Foto: Inquam Photos / George Călin

Un nou trend a luat amploare pe platforma TikTok, și anume live-urile „NPC” („Non Playable Character”). Creatorii de conținut stau în direct pe aplicație ore întregi și imită personaje din jocuri video. De fiecare dată când primesc un cadou (care reprezintă o sumă de bani), aceștia au o reacție: spun ceva sau fac o anumită acțiune. Reacția, care este una la comandă, practic, diferă în funcție de cadoul primit și uneori chiar de la un utilizator la altul.

Noul trend este răspândit și în alte țări, de unde a fost împrumutat și de utilizatorii care produc conținut pe TikTok în România. Acest tip de live, „NPC”, a luat naștere undeva în anul 2022, scrie BBC.

În România, sunt zeci de creatori de conținut care, în ultimele săptămâni, au început să intre în direct și să se comporte ca personaje din jocuri video. Stau ore în șir pe live și, în funcție de cadourile pe care le primesc, au câte o reacție.

Atunci când primesc un cadou sub forma unui sticker care reprezintă un trandafir spun lucruri precum: „Trandafir mirositor”, iar atunci când primesc o înghețată spun: „Mmm, ce înghețată bună, asta-i, cred, cu căpșună”.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă de departe cel mai popular este sunetul „Gheghe”, pe care creatorii de conținut îl reproduc atunci când primesc cadouri.

Popularitatea trendului se observă și în numărul de etichetări. Pe TikTok, atunci când cauți #npcromania apar peste 1,7 milioane de vizualizări. La nivel internațional, hashtag-ul #npc are peste 12 miliarde de vizualizări.

Cât se câștigă în România din live-urile NPC

Un creator de conținut din România, care are un cont pe TikTok intitulat „Claudisky”, cu 1,7 milioane de urmăritori, a vrut să vadă câți bani câștigă o persoană care face acest tip de live.

El a stat în direct și s-a comportat ca un personaj din jocuri video timp de două ore, perioadă în care a avut constant peste 1.000 de persoane care îi urmăreau live-ul. Dintre aceștia, o parte ofereau și cadouri, care sunt în final bani, pentru ca cel din fața lor să execute anumite „comenzi”. De exemplu, atunci când primea cadou un trandafir, „Claudisky” spunea „Trandafir, pute frumos”.

El a explicat ulterior că în cele două ore petrecute în direct imitând un personaj „NPC” a câștigat în jur de 319 lei.

Totuși, sumele diferă de la un utilizator la altul, pentru că în anumite cazuri unii pot primi cadouri mai scumpe, care reprezintă o sumă mai mare de bani, iar alții pot primi mai puține cadouri, deci, în final, câștigă mai puțin. Una dintre cele mai cunoscute creatoare de conținut din străinătate care face acest tip de live, „PinkyDoll”, a declarat, în luna iulie, pentru The New York Times, că face între 2.000 și 3.000 de dolari într-o transmisiune live pe TikTok, scrie tot BBC.

Și TikTok câștigă bani din acest trend, pentru că o parte din banii pe cadourile pe care le oferă utilizatorii creatorilor de conținut revin aplicației, și doar o parte merg către cei care fac live-urile. TikTok nu a făcut public niciodată procentul care îi rămâne din suma totală pe care creatorii de conținut o realizează pe parcursul unei transmisiuni în direct.

Trendul nu e apreciat de toată lumea

În secțiunea de comentarii, cei care fac acest tip de conținut sunt aspru criticați. Uneori primesc chiar și înjurături, iar oamenii îi îndeamnă să meargă la muncă, pentru că live-urile pe TikTok sunt considerate, de unii utilizatori, o formă de cerșetorie. Cu toate acestea, deși există și acest val de ură împotriva acestui tip de conținut, este clar că sunt și oameni care susțin fenomenul, având în vedere că le oferă cadouri, deci bani, creatorilor de conținut.

HotNews.ro a vrut să discute și cu persoane care fac acest tip de live, însă, deși am contactat mai mulți astfel de creatori de conținut, fie prin intermediul adresei de mail, fie printr-un mesaj direct pe Instagram, nu am primit niciun răspuns.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro