Sari direct la conținut

O altă dronă a căzut în România în zona Plauru. MApN anunță „descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact”

HotNews.ro
Dunărea lângă Izmail și Plauru, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Dunărea lângă Izmail și Plauru, Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

​​O altă dronă a căzut în România la granița cu Ucraina, în zona localității Plauru din Tulcea, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Este a patra dronă care a căzut pe teritoriul țării noastre.

„În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru”, se arată în comunicatul MApN.

Ministerul Apărării Naționale precizează că urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

Rusia a lansat azi-noapte un atac complex cu 33 de drone

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat dimineață că infrastructuri portuare și clădiri rezidențiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail.

Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi un atac asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, iar pentru a ocoli sistemele de apărare aeriană, dronele kamikaze au venit din direcții diferite, folosind traiectorii complexe și caracteristici ale terenului, a spus Comandamentul Sud al armatei ucrainene.

Potrivit ucrainenilor, au fost doborâte 10 drone în regiunea Odesa și 4 drone în regiunea Nikolaev.

Rusia a tras azi-noapte în total 33 de drone. Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune în cel puțin șase regiuni ucrainene și au doborât 28 de drone-kamikaze de tip Shahed.

Un scurt clip apărut online arată o explozie în Izmail, peste Dunăre de Plauru.

Raportul celor trei drone căzute în septembrie în România: „Au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei și au intrat într-o evoluţie necontrolabilă”

De la începutul lunii septembrie până acum alte trei drone au căzut pe teritoriul României, în zone din județul Tulcea.

Raportul privind dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General iar, potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României, a afirmat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

El a precizat că informaţiile din dosar „duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a adăugat el. Mai mult, ministrul român a spus că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie „din motive obiective”, legate de înălţimea mică la care aparatele zburau, de mişcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei. Limitările acestea „sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a arătat Tîlvăr.

El a mai amintit că impactul dronelor a fost fără explozie, dronele neavând echipamente de luptă active. De asemenea, a spus că în aceste cazuri nu au existat pagube materiale sau victime.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, miercuri, la Ora Guvernului, în Parlament, că recent au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării, în apropierea porturilor ucrainene atacate de forţele ruse.

„Au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observaţie şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă”, a arătat ministrul.

În contextul în care au fost descoperite, în trei rânduri diferite, resturi de drone pe malul românesc al Dunării, ministrul le-a transmis parlamentarilor că sunt în pregătire „măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine (…) aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite”.

„Am crescut supravegherea traficului în zona platformelor de foraj marin şi în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cercetarea navală pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine în derivă”, a completat el.

Știre în curs de actualizare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro