Sari direct la conținut

Infarctul la bărbați: manifestări care nu trebuie ignorate și cele mai bune măsuri de prevenție

Smile Media
Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Foto: Secom
Dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Foto: Secom

Bărbații sunt diagnosticați cu boli de inimă cu 10 ani mai devreme decât femeile, arată statisticile. „Infarctul miocardic se simte diferit la femei și la bărbați”, atenționează dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, care oferă mai multe sfaturi pentru a preveni și trata eficient bolile cardiovasculare.

În cea mai recentă ediție a podcastului „Supliment de bine”by Secom, medicul cardiolog Ștefan Busnatu, doctor în științe medicale și prodecan al Facultății de Medicină „UMF Carol Davila” din București, a vorbit despre importanța prevenției în bolile de inimă și despre manifestările care nu ar trebui ignorate. Întreaga discuție dintre medicul cardiolog și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:

„Durerea clasică de inimă este o durere care se simte ca o strângere sau ca o apăsare și apare în spatele sternului, a osului central al cutiei toracice, din cauza faptului că inima este și ea deservită de niște nervi și nervii ăștia practic generează senzațiile pe care le resimte fiecare persoană”, a explicat medicul cardiolog manifestările generale la care ar trebui să fim atenți.

Atenție la semne!

Simptomele pot varia de la persoană la persoană și chiar de la un episod la altul la aceeași persoană. Cu toate acestea, există câteva semne comune de atac de cord la bărbați. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • Dureri în piept. Acesta este cel mai frecvent simptom al unui atac de cord atât la bărbați, dar și la jumătate dintre femei. Cel mai adesea, începe lent, cu durere ușoară sau disconfort. Apariția bruscă a simptomelor severe nu se întâmplă atât de des, pe cât s-ar crede.
  • Disconfort toracic sau presiune. Durerea poate fi severă, dar nu neapărat. Poate fi un sentiment de „plinătate”, strângere sau presiune. Poate fi chiar confundat cu arsurile la stomac. Disconfortul apare adesea în partea stângă sau în centrul pieptului. Poate dura mai mult de câteva minute.
  • Durere în alte părți ale corpului. Durerea sau disconfortul apar uneori în alte zone, deoarece nu primesc suficient sânge. De obicei, este vorba despre o zonă a corpului care se află deasupra taliei, inclusiv partea superioară a stomacului, umerii, un braț (probabil stânga) sau ambele, spatele, gâtul sau maxilarul, chiar și dinții. Chiar dacă aceste simptome „discrete” apar de multe ori în cazul femeilor, ele pot fi experimentate și de bărbați.
  • Scurtarea respirației, numită dispnee, poate apărea cu sau fără durere în piept și poate fi chiar singurul simptom în cazul unui bărbat.
  • Oboseala intensă este, de asemenea, un simptom comun bărbaților. Aceștia se pot simți anxioși în timpul atacului de cord. Cu toate acestea, 70% dintre femei prezintă acest simptom cu cel puțin o lună de zile înainte de a merge la consultul de specialitate.
  • Greața și vărsăturile sunt mai puțin frecvente la bărbați decât la femei. Unii bărbații au raportat amețeli și transpirație rece.

Deoarece simptomele bărbaților sunt mult mai intense, aceștia pot fi diagnosticați, tratați sau chiar operați mult mai repede decât femeile.

„Marea majoritate când vin la cardiolog încep să aibă înțepături în piept, sau aibă senzații de palpitații, după aceea durerea în piept și lipsa de aer. Și când efectuez analizele generale de sânge, pentru că astea sunt niște elemente care sunt de plecare când vine vorba de a investiga un dezechilibru la nivelul sistemului cardiovascular, sunt prezente diselectrolite, adică o piedere de electroliți. Și avem foarte mulți pacienți care au carențe în special de potasiu, în special de magneziu”, mai detaliează dr. Ștefan Busnatu.

Factori de risc ce pot fi controlați

Iată principalii factori de risc pentru apariția bolilor cardio-vasculare și atacului de cord:

  • Fumatul
  • Tensiunea arterială crescută
  • Colesterolul ridicat
  • Greutatea prea mare
  • Diabetul
  • Lipsa mișcării/sedentarismul
  • Stresul
  • Consumul de droguri recreative
  • Vârsta
  • Istoric familial de boli cardiace
  • Istoricul medical

„80% din bolile cardiovasculare sunt prevenibile prin controlul factorilor de risc cardiovascular, dacă reușim într-adevăr să avem un stil de viață sănătos, să avem și o viață de calitate,” a ținut să sublinieze specialistul, care a făcut o diferențiere și în privința vârstei la care crește riscul cardiovascular. „Discutăm de 55 de ani la bărbat și cam 60 de ani la femeie pentru că mai există o oarecare protecție a femeilor prin estrogeni, protecție care se echilibrează cam pe la vârsta de 60 de ani, pentru că pierd hormonii și atunci ajung la același risc cardiovaslar ca bărbații”.

Cum poate fi prevenit infarctul

Medicul are mai multe sfaturi pentru bărbați pentru a preveni apariția unui atac de cord:

  • Să fie activi. Persoanele care nu sunt active au un risc dublu de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. Specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă pe săptămână, în perioade de 10 minute sau mai mult. 300 de minute de exerciții fizice pe săptămână reprezintă numărul optim pentru cei care își doresc o viață de calitate. Asta înseamnă între 21 de minute și 42 de minute optim pe zi.
  • Să mănânce sănătos. Până la 80% din bolile cardiace premature și accidentul vascular cerebral pot fi prevenite prin adoptarea de obiceiuri sănătoase de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă. Încercați să aveți pe jumătate din farfurie legume și fructe, să consumați mai multe cereale integrale și proteine de calitate.
  • Să renunțe la fumat. Fumatul triplează riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral la bărbații de vârstă mijlocie. În 24 de ore de la renunțare, riscul de atac de cord începe să scadă.
  • Să scadă consumul de alcool. Consumul a șapte sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână crește semnificativ riscul de apariție a infarctului și accidentului vascular cerebral.
  • Să reducă nivelul de stres. Stresul ocazional este în regulă, dar stresul cronic sau stresul intens, brusc, poate crește tensiunea arterială și poate afecta sănătatea inimii.
  • Să aibă un program optim de somn. Stresul provoacă inflamație în organism, iar când ne odihnim, el are tendința să intre în procesele reparatorii în sine și să se stabilizeze. În caz contrar și sănătatea cardiovasculară poate fi afectată, atrage atenția medicul cardiolog.
  • Să consume alimente care conțin Omega 3, Omega 6 (sau să ia suplimente alimentare) care sunt extrem de importante pentru buna funcționare a organismului și previn apariția atacului de cord.
  • Să includă și alimentație și suplimentare cu Coenzima Q10, mai ales pacienții care sunt cu boală cardiovasculară constituită și la cei care au angină pectorală, dar și la cei care sunt tineri și fac sport. Specialistul susține că aceasta ajută, pe lângă eficientizarea metabolismului celular și funcționarea eficientă a celulelor, și la reducerea proceselor inflamatorii.
  • Cu recomandare medicală, să suplimenteze aportul de potasiu și magneziu, mai ales în cazul pacienților cu acuze de aritmie.
  • Să monitorizeze nivelul de colesterol și trigliceride, deoarece valorile crescute ale acestora pun în pericol sănătatea cardiovasculară.
  • Consumul de energizante, stimulente și substanțe trebuie evitat în totalitate pentru a nu crește și mai mult riscul de apariție a unui infarct miocardic.

Articol susținut de Secom

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro