Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chiţac este urmărit penal de DNA
Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chiţac (PNL) este urmărit penal de DNA pentru finanţarea unei competiţii sportive fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri publice. Procurorii anticorupţie spun că prejudiciul în acest dosar este de peste 1,7 milioane de lei, iar banii au ajuns la o firmă din Monaco.
Consilierii locali din Constanţa s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară care a avut un singur punct pe ordinea de zi. În urma unei adrese transmise de DNA, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea constituirii ca parte civilă a municipiului Constanţa cu suma de 1.728.000 de lei, în dosarul penal în care este vizat Vergil Chițac. Proiectul a fost iniţiat de grupul consilierilor PSD.
Consilierii PNL au avut un amendament la acest proiect, care a fost aprobat. Amendamentul liberalilor prevede că, dacă pe parcursul administrării probelor se modifică prejudiciul, atunci municipiul Constanţa se constituie parte civilă cu suma rezultată.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat prin votul tuturor consilierilor prezenţi, scrie News.ro.
Chițac: „Am respectat legea”
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, susține că nu există niciun prejudiciu la bugetul local, după organizarea cursei de bărci cu motor de mare viteză, în vara anului trecut, şi că evenimentul a fost organizat cu respectarea legii şi în urma votului pozitiv al Consiliului Local.
- „Eu am informat colegii din Consiliul Local încă de anul trecut cu privire la opinia mea faţă de acuzaţiile care mi se aduc. Argumentaţia mea este simplă. Nu poate exista un prejudiciu adus bugetului local atâta timp cât am respectat, atât eu cât şi Consiliul, rigorile legii în organizarea evenimentului şi mai mult decât atât, evenimentul a fost organizat cu succes.
- Vă asigur că nu există niciun fel de prejudiciu. Restul e politică”, a reacționat Vergil Chiţac, citat de News.ro.
Primarul a mai spus că nimeni nu se poate substitui justiţiei în cazul de faţă, motiv pentru care consideră firească poziţionarea Consiliului Local pentru constituirea ca parte civilă în dosar, cu menţiunea că existenţa şi valoarea prejudiciului trebuie stabilită de o instanţă.
- „Eu înţeleg foarte bine şi poziţia Consiliului Local. Consilierii au fost puşi în situaţia absurdă de a-şi invalida propriul vot, pentru că în aprilie anul trecut au votat pentru finanţarea evenimentului. Mă raliez şi eu majorităţii formate în consiliu care a decis un lucru firesc. Primăria se va constitui parte civilă în funcţie de ce anume decide justiţia referitor la existenţa prejudiciului şi la valoarea acestuia”, a declarat primarul Constanţei.
Vergil Chiţac a adăugat că el consideră închis acest subiect în cadru administrativ.
- „Avem foarte multe de făcut în primărie şi în Consiliul Local. Proiecte cruciale pentru Constanţa şi pentru constănţeni. Consider acest subiect închis, cel puţin în acest cadru administrativ. Discuţia poate să continue în justiţie”, a marcat Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa.
Acuzațiile pe care DNA i le aduce primarului Constanței
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, este urmărit penal pentru abuz în serviciu de procurorii DNA după ce Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică, iar banii respectivi au ajuns la o firmă din Monaco, prejudiciul în acest caz fiind de peste 1,7 milioane de lei.
În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanţa, şi Andrei Talpeş, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Constanţa.
- „În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv în municipiul Constanţa de către o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment.
- Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, arăta DNA.
DNA spune că prin înţelegerea unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii din finanţare să ajungă în conturile firmei cu sediul în Monaco, despre care procurorii afirmă că nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului.
De asemenea, Andrei Talpeş este suspectat că „ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”.
Procurorii au mai afirmat că în conturile firmei cu sediul în Monaco ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.
Primarul Vergil Chiţac declara că acel contract de finanţare a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului Local şi avea viza de control financiar preventiv. El susţinea că banii nu au fost viraţi la Monaco, aşa cum susţin procurorii anticorupţie, ci în contul Federaţiei Române de Yachting, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.