Sari direct la conținut

Programul protestului fermierilor şi transportatorilor din Bucureşti / Traseele pe care se vor deplasa tractoarele și camioanele până în Piaţa Constituţiei

HotNews.ro
Proteste ale transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste ale transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestul fermierilor şi transportatorilor, aprobat pentru ziua de duminică, va avea loc în intervalul 09.30 – 22.00, a anunţat Primăria Capitalei, care a precizat şi traseele pe care se vor deplasa vehiculele până în Piaţa Constituţiei.

Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, detaliile stabilite pentru protestul transportatorilor care a fost aprobat pentru ziua de duminică, transmite News.ro.

Astfel, între orele 6:00-6:30, va avea loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de tir) pe Sos. Alexandriei, banda 1 de circulaţie, segmentul cuprins între Şoseaua de Centură şi Sos. Bucureşti Măgurele.

Între orele 6:30-7:00, este programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei pe traseul: Sos. Alexandriei-Calea Rahovei-stânga Bulevardul Tudor Vladimirescu- dreapta Calea 13 Septembrie- stânga Bdul. Libertăţii – Piaţa Constituţiei.

„Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic. Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea Piaţa Constituţiei)”, a transmis Primăria Capitalei.

De asemenea, postrivit sursei citate, între 8:30-9:30, are loc afluirea pietonală a participanţilor la protest în Piaţa Constituţiei.

Între orele 9:30-22:00 va avea loc mitingul de protest din Piaţa Constituţiei, iar apoi, până la ora 23:00, este programată defluirea participanţilor.

Controverse în jurul protestului din București

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi că a aprobat un protest de trei zile al fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției, spunând că acesta nu va afecta traficul din București, așa cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi avizat un protest în Piața Victoriei.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (lider PSD Sector 5), a susținut că solicitarea aprobată de Nicușor Dan a fost făcută în nume personal de către Bogdan Petre, care ar fi avocatul Dianei Șoșoacă.

„Avocatul doamnei Șoșoacă a făcut cererea în nume personal pentru 50.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir pentru Piața Victoriei. În urma negocierilor din Comisie s-a redus numărul de protestatari și s-a schimbat locația pentru Piața Constituției”, a declarat prefectul pentru HotNews.ro.

Vineri, Nicușor Dan a spus că știe cine a formulat solicitarea și a explicat, la B1 TV, de ce a respins anterior mai multe cereri de proteste ale fermierilor și transportatorilor în București – care au protestat mai bine de o săptămână în toată țara – și de ce a acceptat-o, într-un final, pe una dintre acestea, semnată de Bogdan Petre, avocat care ar face parte dn SOS România, conform prefectului.

„Diferența esențială este că nu se afectează traficul rutier”

Nicușor Dan a reamintit că solicitarea Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) prevedea participarea a 15.000 de utilaje şi a subliniat că acest lucru ar fi însemnat „paralizarea” circulaţiei în Capitală.

  • „Au fost vreo patru-cinci solicitări pe care le-am respins, pentru că nu aveau toate elemente: câţi oameni vin, de unde vin, pe unde pleacă.
  • După care a fost acea solicitare pentru 15.000 de utilaje, cu precizarea expresă că vor bloca cu maşini Piaţa Victoriei şi toate bulevardele care intră în Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi însemnat paralizarea Bucureştiului.
  • După aceea, am avut această cerere, care s-a discutat în comisie ieri (n.r. – joi), pentru 200 de utilaje și 5.000 de oameni. Solicitarea a fost pentru Piaţa Victoriei şi, în urma discuţiilor din comisie, am aprobat-o pentru parcarea din Piaţa Constituţiei.
  • Diferenţa esenţială între cele două este că nu se afectează traficul rutier”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat dacă a văzut cine a formulat această solicitare, primarul general a răspuns că a văzut numele solicitantului, dar că Municipalitatea „aplică legea”:

  • „Da, am văzut, noi aplicăm legea. Așa cum am spus, am respins niște solicitări pentru că nu aveau elementele prevăzute de lege, am respins un protest că încălca prevederea legală care spune că nu trebuie să afectezi circulația, desfășurarea activității în oraș, și am aprobat acest protest la solicitarea unui cetățean, așa cum am aprobat o mie de alte proteste până acum, pentru că îndeplinea condițiile legale”.

Cum explică Nicușor Dan că a avizat solicitarea de protest semnată de avocați ai partidului condus de Șoșoacă: „A trebuit să o aprobăm”

Întrebat, la B1 TV, despre faptul că solicitarea de protest avizată este semnată de doi dintre avocații SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă, care nu ar avea legătură cu fermierii, Nicușor Dan a spus că această cerere întrunea condițiile legale:

  • „Dacă noi am fi avut simultan mai multe cereri care s-ar fi referit la aceeași locație, aceleași solicitări, ne-am fi uitat și la criteriul reprezentativității (…), dar atâta timp cât nu am avut din partea organismelor reprezentative ale fermierilor sau transportatorilor solicitări…
  • Am avut o solicitare care întrunea condițiile legale, a trebuit s-o aprobăm, cum am aprobat o mie de alte proteste în trei ani”.

Șoșoacă susține că nu are legătură cu avocatul Bogdan Petre, care a semnat solicitarea / Avocatul spune că i-a „cerut acceptul” senatoarei

Senatoarea Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, susține însă că nu are nicio legătură cu notificarea de protest în numele fermierilor și transportatorilor avizată de Nicușor Dan. Șoșoacă a spus că solicitarea aparține avocatului Mircea Bogdan Petre, care nu ar reprezenta-o nici pe ea, nici partidul și cu care nu ar avea nicio legătură.

  • „Ce s-a aprobat nu are nicio legătură cu cererea mea, e cererea unei persoane fizice, Bogdan Petre, care am înțeles că s-a dus ieri la Primărie, în urma discuțiilor pe care eu le-am avut. Nu e avocatul meu! Ca să fie avocatul meu, trebuie să am un contract de asistență juridică, nu e avocat la partid!
  • Nu are nicio legătură, e o persoană fizică, e un avocat care militează de foarte mult timp pentru drepturi și libertăți (…) N-am cum să confisc un protest care e deja confiscat de către cei care sunt membri PSD și PNL. Cine s-a dus acolo să reprezinte? Membri PSD, un membru PNL Sector 4, un membru PP-USL”, a susținut Șoșoacă la B1TV.

Avocatul Mircea Bogdan Petre spune, la rândul său, că a făcut în nume personal solicitarea de protest și că i-a „cerut acceptul senatoarei”.

  • „În urma demersurilor protestatarilor din 10 ianuarie, am observat că vor să ajungă în București. Nefiind pregătiți, pe 12 ianuarie am luat inițiativa cetățenească de a formula o cerere către comisia din Primăria Capitalei pentru a aproba organizarea unui protest.
  • În data de 10 ianuarie am semnat o adeziune și am discutat cu dna senator, i-am cerut acceptul dacă e de acord ca pe prima cerere să o trec pe dânsa, pentru că nu am instrumentele necesare de a promova acest protest.
  • În urma acestui demers, am fost invitați la comisie. Pe anumite considerente, a fost respinsă prima cerere, pe 16 ianuarie. Pe 18 ianuarie am formulat a doua cerere observând ce condiții trebuie îndeplinite ca această cerere să fie admisă. Am reformulat, am indicat locația, numărul de persoane, orarul, programul…
  • A doua cerere am formulat-o în nume personal. Comisia a considerat că poate fi admisibilă și am purces la semnarea protocolului.
  • Pentru a nu fi politizat, (a doua cerere) am făcut-o în nume personal. Doamna senator a spus că nu se va prezenta la protest și nu vrea să fie asimilată acestui protest, dar își pune expertiza”, a explicat avocatul, pentru B1 TV.

Mircea Bogdan Petre a insistat că nu vrea politizarea acestui protest și că el a vrut doar să facă „un gest civic”.

El a mai spus că în 10 ianuarie a depus și o cerere de adeziune la SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, dar că nu știe dacă i-a fost aprobată.

  • „(…) Am informat-o pe doamna Șoșoacă că a fost aprobat acest protest. Am rugat-o să facă public, că eu nu am instrumentele de social media să fac public.
  • Am convenit de comun de acord și i-am spus că nu vreau să se creadă că e implicată și ca partidul SOS să politizeze acest protest. A zis că nu va veni în piață”, a detaliat Mircea Bogdan Petre, la Antena 3.

Intrarea camioanelor în Bucureşti, pentru participarea la protest, pe Şoseaua Alexandriei, între 6.00-7.00

Primarul general al Capitalei a precizat că intrarea în Bucureşti a tractoarelor şi a camioanelor care vor participa la protestul din Piaţa Constituţiei se va realiza pe Şoseaua Alexandriei, între orele 6.00 – 7.00.

Din comisia care analizează cererile pentru protest fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei, Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, iar Nicușor Dan a spus că, în urma discuţiilor, a fost semnat un protocol între organizator şi reprezentanţii autorităţilor:

  • „Protocolul spune că intrarea în Bucureşti se face pe Şoseaua Alexandriei între 6.00 – 7.00 dimineaţa. Ieşirea din Bucureşti se face tot pe Şoseaua Alexandriei, între 22.00 şi 23.00.
  • (Protocolul – n.r.) obligă organizatorul să comunice instituţiilor de ordine numerele de identificare ale maşinilor şi un număr de organizatori, cu care Poliţia şi Jandarmeria să fie în contact pe perioada manifestării”.

El a spus că există cazuri în care numărul participanţilor este mai mare decât cel anunţat.

„Asta se întâmplă, pentru că, evident, numărul acesta este o estimare. Se întâmplă să fie mai puţini, de cele mai multe ori. Se întâmplă să fie şi mai mulţi. Organele de ordine ştiu să lucreze cu asta şi dacă se depăşeşte numărul, nu e nicio problemă. Nu a fost niciodată”, a adăugat primarul Capitalei.

Fermierii și transportatorii au protestat cu camioane și tractoare, mai bine de o săptămână, pe centura Capitalei, la Afumați, pe mai multe șosele din țară și în vămi.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a spus, la rândul său, tot într-o intervenție la B1 TV, că pentru a intra în Bucureşti proprietarii de utilaje care vor să participe la protestul din Piaţa Constituţiei trebuie să se înscrie pe o listă pe care organizatorii o vor transmite Poliţiei şi Jandarmeriei până sâmbătă la ora 16.00.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro