Adrian Cioroianu, un nou atac la Emilia Șercan: „Dacă demonstrez că dvs mințiți ca o gazetă bolșevică…”
Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a continuat să o atace joi seară pe Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook după ce jurnalista a reclamat că în sălile instituției cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade.
Cioroianu o jignește pe Șercan și o acuză că a mințit în legătură cu cele scrise despre situația de la Biblioteca Națională.
„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!”. își începe atacul Cioroianu.
Acesta îi propune jurnalistei să facă împreună o conferință în care să-și expună pe rând argumentele: „Dacă veți demonstra validitatea aserțiunilor dvs. (sinecuri primite de mine, angajați care nu mă văd prin bibliotecă, buruieni prin exterioarele BNaR), eu îmi dau demisia și vă propun în loc pe dvs (dacă tot sunt așa de „important” cum spuneți), să preluați conducerea BNaR. Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINȚIȚI ca o gazetă bolșevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni..”
Nivelul discursului continuă pe aceeași linie acuzând-o că a devenit interesată brusc de Mircea Geoană după ce acesta a anunțat că ar putea candida la prezidențiale.
- Pe același subiect: Intrat în conflict cu jurnalista Emilia Șercan, care i-a reproșat frigul de la Biblioteca Națională, Adrian Cioroianu a divulgat subiectul investigației acesteia
Emilia Sercan in studioul HotNews.ro Foto: Adi Iacob / HotNews
Cum a pornit conflictul Adrian Cioroianu-Emilia Șercan
Emilia Șercan a vorbit, pe Facebook, despre „atmosfera dezolantă” de la Biblioteca Naţională a României, unde studenţii îndură 16 grade Celsius, în timp ce afară sunt 18 grade.
Temperaturi de 16 grade în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale
- „În zona spaţiilor libere pentru lectură, de la parter, acolo unde mai ales studenţii obişnuiesc să înveţe sau să lucreze pentru diverse proiecte erau 16,6 grade. Temperatura se vede pe termometrul pe care l-am luat cu mine de acasă special ca să văd câte grade sunt în cea mai importantă bibliotecă din ţara asta.
- Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcaţi mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în Bucureşti, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade”, a scris jurnalista pe Facebook.
Din cauza frigului, o singură sală de lectură este deschisă, la etajul I.
- „Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele şi e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade.
- Cam asta sunt condiţiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plăteşte peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găseşte bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naţionale.
- Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învăţare.
- Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau şi câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulţi dintre ei erau studenţi străini, deprinşi să înveţe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toţi. Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeţi în poze, cu hainele groase de stradă pe ele. Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situaţia în care stau cititorii şi angajaţii instituţiei. „Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”, a relatat Șercan.
Șercan cere intervenția ministerului Culturii după dezvăluirile lui Cioroianu legate de Geoană
În replică, Emilia Șercan i-a cerut public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către Adrian Cioroianu:
- „Adrian Cioroianu face astăzi un lucru incalificabil, de o mârșăvie inimaginabilă: dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității.
- Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.
- Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informație mă vulnerabilizează și mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost amenințată cu moartea, discreditată public, dar și am fost ținta unui kompromat.
- Îi solicit public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către domnul Cioroianu”.