Principalul opozant al intrării României în Schengen, invitat la București, la Congresul PPE. Rareș Bogdan: Încercăm să obținem o negociere / Toate semnalele transmise de Viena sunt că nu cedează
Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, afirmă că se negociază în continuare pentru intrarea României în Schengen şi cu frontierele terestre şi se speră la discuții și în perioada 6-7 martie, când numeroşi lideri europeni vor fi la Bucureşti pentru Congresul Partidului Popular European. Unul dintre invitați este cancearul austriac Karl Nehammer, principalul opozant al intrării României în Schengen. Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan spune, la rândul lui, că speră ca România să obţină cât de curând aderarea deplină, dar admite că discuțiile la nivel tehnic, apoi la nivel politic cu Comisia Europeană, cu Bulgaria şi Austria ar putea fi reluate în a doua parte a acestui an. Amintim că Austria insistă asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.
Rareş Bogdan a fost întrebat, sâmbătă, la Antena 3, despre intrarea României în Schengen şi cu frontierele terestre, după intrarea cu graniţele aeriene şi maritime.
„Sigur că mi-ar plăcea foarte mult ca, în momentul când veţi face emisiuni, probabil, cu toţi cei 13 şefi de stat şi de guvern care vin la Bucureşti între 6 şi 8 (…) să putem să avem şi un anunţ excepţional. Nu ştiu dacă se va reuşi acest lucru. Nu ascund că lucrăm la asta, încercăm să obţinem o negociere, că, dacă tot vine Karl Nehammer şi îl vedem la faţă, măcar să vină şi cu un anunţ, să nu vină doar cu ideea de a-l înjura”, a răspuns Rareș Bogdan, conform News.ro.
El susține că aderarea deplină la Schengen s-ar putea obţine în acest an: „Da, da, poate fi 2024 cu un anunţ prietenos făcut de liderii partidului de guvernământ din Austria, chiar la congresul de la Bucureşti (…) Nu vreau să creez aşteptare”.
Siegfried Mureşan: PPE are asumată ținta ca România şi Bulgaria să adere pe deplin la Schengen cât mai curând posibil
Și europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a spus că la Congresul PPE care va avea loc la Bucureşti a fost invitat să participe şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care „ar avea ocazia să vadă că nu din România vin persoanele care solicită azil în Austria”: „Vom afla zilele următoare (dacă va veni în România cancelarul Austriei – n.r.). A fost invitat fiindcă partidul său este partid membru al PPE. Şi PPE-ul acţionează corect, conform statutului, l-a invitat. Este exact cum aici, la un congres al unui partid la nivel naţional, inviţi preşedinţii tuturor filialelor. Nu spui, nu-l invit pe cel de la Brăila sau cel de la… A fost invitat”.
El spune, la rândul lui, că speră ca România să obţină cât de curând aderarea deplină la Schengen, dar admite că discuţiile pe acest subiect vor avea loc în a doua parte a acestui an.
- „Anul trecut, peste 12 milioane de persoane au zburat din România spre spaţiul Schengen sau au venit din spaţiul Shengen în România. Peste 12 milioane de oameni.
- Aceşti oameni, începând cu 31 martie, nu vor mai trebui să arate paşapoartele.
- Chiar astăzi, când am venit înapoi de la Strasbourg la Bucureşti, am văzut că pe aeroport deja se fac pregătiri. E clar că tranzitul va fi mai rapid pentru fiecare dintre noi. E o primă etapă, e importantă. Sper să obţinem aderarea deplină cât mai curând”, a declarat Mureşan, sâmbătă, la Prima TV, potrivit News.ro.
Întrebat când va fi posibil acest lucru, Mureşan a spus că „în următoarele luni”:
- „Vă spun oarecum în premieră – săptămâna viitoare, în cadrul congresului Partidului Popular European, în cadrul documentului programatic, manifestului electoral, programului electoral pe care îl adoptăm pentru Uniunea Europeană pe următorii 5 ani, avem trecută şi asumată de Partidul Popular European ţinta ca România şi Bulgaria să adere pe deplin la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil.
- (…) Deci va fi asumat de întreaga familie politică şi contează asta. De ce contează? Fiindcă e clar că va deveni un obiectiv al Comisiei Europene şi al întregii Uniunii Europene, la început de mandat, să finalizeze aderarea noastră la spaţiul Shengen cât mai curând posibil”.
„Cred că cea de-a doua parte a acestui an este un moment bun”
Chestionat, de asemenea, dacă este de acord cu Victor Negrescu, europarlamentarul PSD care afirma că discuţiile despre aderarea României la Schengen vor fi reluate spre finalul anului, Mureşan a explicat că şi el crede că acestea vor fi reluate în a doua parte a acestui an.
- VIDEO interviu. Europarlamentar român: Subiectul aderării României la Schengen și cu frontierele terestre poate fi redeschis mai degrabă spre finalul anului 2024
- „Cred că cea de-a doua parte a acestui an este un moment bun. Avem alegerile europarlamentare şi cea de-a doua parte a anului începe pentru mine la 1 iulie. Deci probabil în cea de-a doua parte a anului, după alegeri, putem relua această discuţie.
- Va fi foarte important ca după 31 martie, după aderarea noastră cu aeroporturile, să vadă şi partea austriacă că prin aeroporturile din România, chiar şi după eliminarea controlului, nu trece nimeni ilegal spre Austria.
- Ce încerc să spun este următorul lucru: să aşteptăm data de 31 martie. Sunt convins că după 31 martie, Uniunea Europeană, inclusiv Austria, cu toţii vom avea confirmare a faptului că aderarea României la Schengen cu aeroporturile sporeşte siguranţa în spaţiul Schengen, că nu e în niciun fel un risc, ameninţare şi cred că vom avea argumente obiective care să confirme ceea ce noi spunem de ani de zile, că România în spaţiul Shengen este un lucru bun, nu este un pericol.
- Şi cu aceste argumente, după alegerile europarlamentare, cred că putem relua discuţia, dar nu public, (…) ci făcând ceea ce România a făcut şi în ultimele luni şi a dat roade să discute, să negocieze la nivel tehnic, apoi la nivel politic, cu Comisia Europeană, cu Bulgaria şi Austria, această abordare serioasă, discutând, negociind, nu se poate fără ei. Ca atare, nu ne ajută să insultăm public, ne ajută să discutăm cu ei la masă, să obţinem şi pentru a doua etapă succesul prin negociere cum l-am obţinut în prima etapă. Deci nu şoşocisme, ci o atitudine pro-europeană serioasă, orientată pe muncă”, a argumentat Mureşan.
Potrivit lui Mureşan, o decizie finală ar putea exista la sfârşit de an.
- „Probabil că o decizie de implementat şi finală ar fi spre finalul anului.
- În Austria au loc alegeri parlamentare în luna septembrie, cel mai probabil. Noi cred că trebuie imediat după 31 martie să ne adunăm argumentele şi după alegerile europarlamentare să începem discuţiile.
- Ce va fi important este ca în luna iunie-iulie, când se formează Comisia Europeană, când se face programul Uniunii Europene pe următorii 5 ani, pe baza a ceea ce adoptăm noi acum la Bucureşti, să insistăm ca aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen să devină un obiectiv al noii Comisiei Europene la început de mandat”, a mai declarat Mureşan.
Mai are șanse Nehammer să rămână cancelar al Austriei?
Întrebat dacă Nehammer, principalul oponent al intrării României în Schegen, mai are şanse să rămână cancelar al Austriei, Mureşan a explicat că în sondaje partidul acestuia se află pe locul al treilea.
- „Cred că are şanse mici, aproape nu le are, şanse mici, aproape nule. Partidul domniei sale este pe locul trei în sondaje, la multe procente după partidul anti-european, chiar şi după Partidul Socialist.
- A avut probleme şi de integritate, şi cu corupţia, dacă nu mă înşel. Predecesorul său, fostul său şef, cancelarul anterior al Austriei, a fost condamnat în urmă cu câteva zile la opt luni de închisoare cu suspendare. Că a minţit inclusiv într-o comisie parlamentară de anchetă. Deci cred că au nişte probleme semnificative politice interne. Practic e pe locul trei în sondaje. Cred că şansele lui de a rămâne cancelar sunt aproape nule”, a spus Mureşan.
Congresul Partidului Popular European va avea loc la Bucureşti, în perioada 6-7 martie, și va reuni peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări, printre care preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide din partea PPE, dar şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a popularilor europeni.
„Să nu filosofăm”
Chiar în această săptămână ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a insistat asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen, conform publicației austriece Krone.
Gerhard Karner a făcut aceste declarații luni, într-o conferință de presă la Innsbruck.
El s-a referit la acordul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, începând cu 31 martie, cu aeroporturile și porturile maritime.
„Mă concentrez să facem acest pas acum (integrarea cu frontierele aeriene și maritime – n.r.) și să nu filosofăm despre următorii pași”, a declarat ministrul austriac de Interne, conform publicației austriece Krone, care notează că Gerhard Karner a redus și mai mult așteptările privind aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei.
Oficialul austriac a vorbit despre „compromisul” la care s-a ajuns prin încheierea acordului privind aderarea aeriană și maritimă, spunând că au existat „negocieri dure” și că sunt prevăzute „condiții clare”. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie securizată, iar la frontiera externă vor fi mobilizați ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. Mai mult, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective, a mai spus ministrul de Interne al Austriei.
Ziarul austriac „Kurier” a scris duminică despre presiunea în creștere asupra Austriei pentru a accepta primirea deplină în Schengen a României și Bulgariei. Publicația austriacă notează că Austria este singura țară din Uniunea Europeană care încă stă în mod constant în calea acestui pas.
Presa austriacă amintește că, pe lângă alegerile europarlamentare, în acest an (în toamnă) în Austria au loc și alegeri parlamentare, iar partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul de Interne Gerhard Karner, a adoptat o poziție publică dură față de migrația ilegală.
Intrare parțială a României în Schengen, din 31 martie
Consiliul UE a anunțat la finalul lunii decembrie că România și Bulgaria vor intra în Schengen cu frontierele aeriene și navale la 31 martie 2024.
Autoritățile de la București au încercat în negocierile din decembrie 2023 introducerea unei date concrete pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre, însă nu au obținut decât o promisiune de negociere. În declarația de la finalul anului, semnată de cele trei țări, anexă la comunicarea Consiliului UE, se menționează „angajamentul de a discuta în 2024 o dată pentru o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre”. Acest lucru însă condiționat de 5 măsuri care să ducă „la o îmbunătățire semnificativă a situației migratorii în Austria”, măsuri suplimentare care nu s-au aplicat în cazul niciunei alte țări care a aderat la Schengen.
Totul depinde tot de Austria, deciziile luându-se în unanimitate. De altfel, acest lucru este semnalat și în decizia Consiliului UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii: „Consiliul depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne. Decizia respectivă se adoptă de către Consiliu hotărând în unanimitate, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare a Republicii Bulgaria și a României din 2005”.
Care ar putea fi data probabilă a integrării terestre, și cea mai importantă, a României în Schengen? Așa cum stau lucrurile în acest moment, cel mai probabil, ar putea fi luată la finalul acestui an, iar integrarea efectivă ar putea fi în 2025. Acest lucru se datorează contextului electoral european al acestui an și faptului că în Austria au loc alegeri interne în toamnă, fiind puțin probabil ca poziția Vienei să se schimbe până atunci.
„Ar fi greșit”
Ministrul de Interne Gerhard Karner a susținut și la finalul lui 2023 că integrarea cu aeroporturile și navală este „un pas înainte”, dar „ar fi greșit” în acest moment să se dea undă verde pentru aderarea și cu frontierele terestre.
„Ar fi greșit în stadiul actual. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare. Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care da note României și Bulgariei. Sunt dedicat unui sistem funcțional la nivel european. Și asta va fi cazul doar dacă frontiera externă este protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația pe care UE l-a convenit și pe care acum trebuie să-l aducem la viață. Numai atunci poate exista din nou libertate deplină de călătorie în UE”, a declarat Karner într-un interviu pentru Die Presse.