Sari direct la conținut

Ghid pentru românii care votează în străinătate la alegerile europarlamentare 2024, publicat de Ministerul de Externe

HotNews.ro
Alegeri europarlamentare, Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
Alegeri europarlamentare, Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Pentru alegerile europarlamentare 2024 vor fi deschise 915 secții de votare pentru românii din străinătate, mai mult decât dublu față de alegerile europarlamentare din 2019, anunță Ministerul Afacerilor Externe, care a publicat și un ghid pentru românii care în 9 iunie vor vota în afara țării.

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22.00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

La alegerile europarlamentare 2024 românii cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie vor funcționa 915 secții de votare în străinătate, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

MAE a publicat „Ghidul alegătorului român” la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea și desfășurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secție și modul de funcționare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

CITEȘTE ȘI: Câți deputați trimite la Bruxelles fiecare stat UE / Tot ce trebuie să știm despre alegerile europarlamentare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro