Sari direct la conținut

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal, mesaj către București: Avem nevoie de sisteme Patriot, sperăm că România va putea să îşi aducă o contribuţie

HotNews.ro
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a spus joi, în cadrul unui mesaj video pentru un forum de securitate de la București, că țara sa are nevoie de sisteme antiaeriene Patriot, iar România ar putea contribui. Mesajul său vine la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a spus că o decizie privind cedarea unei baterii de apărare Patriot în Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după ce se vor pronunța specialiștii, dar că el nu va „accepta sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat, joi, Şmîhal, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum, potrivit Agerpers.

Premierul Ucrainei, către România: „Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate”

El a subliniat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o investiţie în securitatea României.

„De mai bine de doi ani noi ne apărăm ţara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, naţiunea ucraineană apără bazele şi valorile democraţiei europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democraţiilor. Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor noştri”, a susţinut Denîs Şmîhal.

Oficialul ucrainean a punctat că ţara sa are, în primul rând, nevoie de sprijin militar, prioritare fiind sistemele de apărare antiaeriană, muniţia pentru artilerie, rachetele cu rază lungă şi medie de acţiune.

La fel de importantă este, potrivit acestuia, confiscarea activelor ruseşti indisponibilizate, care „trebuie să contribuie la recuperarea şi rezilienţa Ucrainei”. De asemenea, în opinia premierului Ucrainei, regimul sancţiunilor împotriva economiei ruse trebuie întărit.

Iohannis: „Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”

Mesajul lui Șmîhal vine la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că o decizie privind cedarea unei baterii de apărare Patriot în Ucraina va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după ce se vor pronunța specialiștii.

El a spus că o ședință a CSAT va fi stabilită în funcție de data la care experții vor ajunge la o concluzie.

„Nu este simplu. Să nu ne imaginăm că vorbim aici, nu ştiu, de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnizor şi beneficiar. Sunt instalaţii foarte sofisticate şi aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate.

Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană. Despre asta vorbim. Deci în măsura în care se cedează ceva, România trebuie să primească altceva. Altfel, nu se va face nimic”, a declarat Iohannis, „Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”, a spus Iohannis, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor.

Chestionat, de asemenea, cum s-a raportat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la acest subiect, Iohannis a răspuns scurt că acesta „aşteaptă cu mare interes decizia României”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spunea recent că România are patru sisteme PATRIOT, dintre care unul este operaţional, iar restul sunt în curs de operaţionalizare. Încă trei astfel de sisteme urmează să fie primite de statul român.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro