Sari direct la conținut

Un băiat de 16 ani a murit după ce întreaga sa familie s-a intoxicat cu o substanță folosită pentru animale

HotNews.ro
Pacienți pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Calin
Pacienți pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Calin

O familie din satul Ilişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, a ajuns săptămâna trecută la spital, în urma unei intoxicaţii cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale, iar, ulterior, băiatul de 16 ani al familiei a decedat, transmite Agerpres.

Echipajele medicale de la SMURD şi Ambulanţă au intervenit la acest caz în noaptea de 20/21 mai, însă primele informaţii publice au apărut abia la sfârşitul săptămânii trecute, după decesul băiatului de 16 ani, când liceul din Căianu Mic la care studia a postat pe o reţea de socializare un mesaj de condoleanţe.

La Urgenţe au ajuns, în data de 21 mai, atât băiatul – în comă, ulterior transferat la Institutul Inimii din Cluj, cât şi mama acestuia, cu insuficienţă respiratorie, şi tatăl, care a refuzat spitalizarea, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Camelia Strungari.

„În data de 21 mai, la UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost adusă o familie din localitatea Ilişua, în stare gravă în urma intoxicării cu substanţe organofosforice (Diazinol). Este vorba despre un minor de 16 ani (urgenţă cod roşu), prezentând stop cardiorespirator responsiv la manevrele de resuscitare, sindrom de detresă respiratorie acută, afectare cerebrală şi a cordului, comă, şoc distributiv. În urma stabilizării în Urgenţă, băiatul a fost transferat la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca. Mama acestuia, în vârstă de 47 de ani (urgenţă cod galben), a fost adusă la spital cu insuficienţă respiratorie acută în urma utilizării insecticidului, hipoxemie severă, acidoză respiratorie, traheobronşită, primind suport şi tratament de specialitate în Secţia ATI şi, ulterior, în Secţia Medicină internă, de unde a fost externată în stare ameliorată în data de 24 mai. La UPU-SMURD a fost adus şi tatăl minorului, un bărbat în vârstă de 51 de ani (urgenţă cod verde), prezentând intoxicaţie cu organofosforice în observaţie. Acesta a refuzat internarea, părăsind spitalul pe propria răspundere”, a informat reprezentanta spitalului.

Directorul liceului tehnologic din Căianu Mic, Ovidiu Boca, a declarat pentru Agerpres că băiatul de 16 ani a decedat vinerea trecută şi a fost înmormântat la începutul acestei săptămâni.

„Este un elev din clasa a X-a B, elev la profesională, calificarea mecanic auto. Un elev cuminte, care nu ne-a creat probleme, un elev silitor. Luni (20 mai – n.r.) rămăsese acasă cu tatăl său, la lucru. Era în practică, terminase cursurile teoretice (…). Există mai multe variante, printre care am înţeles că a îmbăiat oi, că a fost la îmbăiat de oi”, a mai spus Boca.

Directorul unităţii de învăţământ a precizat că a fost contactat de poliţiştii de la Secţia 5 Poliţie Rurală, care fac cercetări în acest caz.

Fenomen extrem de periculos

Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat cel puțin 60 de cazuri de copii spălaţi cu soluţii de uz veterinar. Este un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani.

Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, într-un interviu acordat News.ro.

„Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri în acest ultim an – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau să întrebe o persoană care să-şi asume poziţia de sfetnic, pentru că în cazul acesta am înţeles că ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu văd cine ar putea să îndrume să ne tratăm copiii cu substanţe de uz veterinar”, a spus Gafencu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro