Sari direct la conținut

Pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru un șofer băut care a ucis trei tineri într-un accident în 2023, în Alba

HotNews.ro
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Autorul unui accident soldat cu trei morţi, produs în august 2023 pe DN1, la Sântimbru, judecat în stare de libertate, a fost condamnat miercuri de Judecătoria Alba Iulia la 5 ani închisoare, potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei, scrie Agerpres. Decizia poate fi atacată.

Eduard Norbert Palko a primit o condamnare de 1 an şi 6 luni sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive şi 4 ani şi 6 luni închisoare sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, cele două pedepse fiind contopite în pedeapsa cea mai grea, respectiv de 4 ani şi 6 luni închisoare.

La aceasta s-a adăugat un spor obligatoriu şi fix de o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând o pedeapsă de 5 ani închisoare, care se va executa în regim de detenţie.

Din pedeapsă se deduce durata reţinerii, de 24 de ore, şi cea a măsurii arestului preventiv, din 27 august până în 13 decembrie 2023. Atunci, inculpatul a fost lăsat în libertate în condiţiile în care, în urma unei contestaţii formulate, în termenul legal, de acesta, instanţa superioară a constatat că verificarea măsurii preventive ar fi trebuit să aibă loc cu două zile mai devreme.

Daune morale de aproape 900.000 de euro

Judecătoria Alba Iulia a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile (părinţi, bunici, fraţi ai victimelor), partea responsabilă civilmente S.C. EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE S.A., prin lichidator judiciar S.C. IMPETUM GROUP – CITR Bucureşti, fiind obligată la plata unor daune morale în sumă totală de aproape 900.000 de euro.

De asemenea, aceasta trebuie să mai plătească unor părţi civile diverse sume de bani, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de psiholog pentru obţinerea rapoartelor de evaluare psihologică, onorariul achitat expertului parte în cursul urmăririi penale sau cheltuieli cu serviciile funerare.

Decizia este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Trei tineri uciși în accident

În 27 august 2023, trei tineri, în vârstă de 17, 18 şi 25 de ani, aflaţi într-un grup de şase persoane care se deplasa pe marginea părţii carosabile pe DN 1, la ieşirea din Sântimbru, au murit pe loc după ce au fost loviţi de o maşină condusă de un şofer de 19 ani, din Oiejdea. Accidentul s-a produs la circa 100 de metri distanţă de Sântimbru Fabrică, unde domiciliau victimele.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a reieşit că a avut o îmbibaţie alcoolică de 1,94 g/l alcool pur în sânge şi după o oră, de 1,81 g/l alcool pur în sânge.

Şoferul avea permis de conducere din decembrie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro