Sari direct la conținut

Nicușor Dan descrie pentru HotNews cum îi atenționau securiștii pe elevii din lotul olimpic de matematică înainte de plecările în străinătate

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Nicușor Dan a povestit pentru HotNews.ro cum erau „prelucrați” de Securitate elevii care, înainte de 1989, urmau să plece din țară pentru a participa la concursuri internaționale. „Ne spuneau că dacă o să mergem în magazine o vină oameni și o să ne bage în buzunare produse, ca să fie discreditat statul român”, a povestit primarul Capitalei, în contextul acuzațiilor care i-au fost aduse cum că și-ar fi turnat colegii la Securitate.

În prima reacție după ce în spațiul public a apărut documentul furnizat de o filieră PSD în care se susține că edilul a colaborat cu Securitatea pe vremea când avea 17 ani, Nicușor Dan a explicat: „În relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”.

Ulterior, primarul Capitalei a anunțat că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, în urma apariției în spațiul public a respectivului document.

CNSAS a transmis oficial printr-un comunicat de presă că „documentul intitulat „RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” 9-21 iulie 1988” nu a fost eliberat de instituție.

Subiectul acuzațiilor că ar fi colaborat cu Securitatea a fost abordat și în interviul cu Nicușor Dan din cadrul seriei „Cursa pentru București”, episod care va fi difuzat în zilele următoare.

„Erau niște întâlniri la Ministerul Educației. Nu știu dacă oamenii care veneau acolo erau de la Securitate”

Există acest document în care sunteți acuzat că v-ați turnat la Securitate colegii când ați plecat la olimpiada de matematică, înainte de 1989. Dumneavoastră ați răspuns că ați avut doar „acele interacțiuni obligatorii conform legislației de atunci pentru toți românii care călătoreau în străinătate”. Puteți să fiți mai clar și să explicați ce anume trebuia să facă un român înainte de ’89 când pleca în străinătate?

Nicușor Dan: În primul rând, mi se pare că documentul s-a dovedit un fals, sunt multe opinii în acest sens…

Nu s-a dovedit încă, doar pare fals.

Da, dar s-a făcut un mare tămbălău și mă gândeam că în secunda în care a apărut acest document o regulă a presei era să se ducă să vadă dacă există un original, să vadă originalul și să-l coroboreze cu alte lucruri.

Știți, acum este și o problemă a instituțiilor, pentru că în ziua respectivă CNSAS-ul (n.r. -instituția care deține arhivele fostei securități) nu a avut nicio opinie, aceasta a venit a doua zi. Deci nici instituția abilitată nu s-a mișcat foarte repede.

Dar revenind la situația dumneavoastră, ce se întâmpla atunci când se ieșea din țară înainte de 1989?

Eu eram minor, nu știu cum se întâmpla la adulți, dar pot să povestesc cum se întâmpla la minori. În primul rând, pașaportul nu era la mine, era la Direcția pașapoarte și trebuia să mă duc să-l cer de la ei și să-l duc înapoi după ce mă întorceam.

Fiind o chestiune organizată de Ministerul Educației, pentru că eram în lotul de matematică al României, erau niște întâlniri care se organizau la Ministerul Educației.

În aceste întâlniri „eram prelucrați”, ca să zic așa, în sensul că ni se spunea cum e Occidentul, să avem grijă că vom fi provocați, că ne vom duce în magazine și o să vină oameni și o să ne bage produse din magazine în buzunar ca să discrediteze statul român comunist. Erau lucruri de felul acesta.

Era cineva de la Securitate sau cine vă spunea aceste lucruri?

Erau niște întâlniri la Ministerul Educației. Deci nu știu dacă oamenii care veneau acolo erau de la Ministerul Educației, de la Ministerul Afacerilor Externe sau erau de la Securitate, asta nu pot să știu.

Și asta era tot ce se întâmpla? Sau trebuia să dați niște semnături, niște angajamente, că dacă vedeți ceva suspect, urmează să informați autoritățile?

Cred că era ceva de genul ăsta, cu titlul general obligatoriu pentru toți românii care plecau în străinătate: „dacă vezi un element dușmănos la adresa României” sau ceva de genul ăsta…

Și asta a fost absolut tot? În document scrie că aveați dușmănie pe un coleg…

A nu, bineînțeles că nu, sunt multe prostii acolo.

Dar cum vă explicați că a apărut acest document, în campanie, de unde credeți că a venit?

Păi îmi aduc aminte că acum patru ani a apărut, chipurile, o înregistrare a mea cu un dezvoltator imobiliar căruia îi ceream bani. Acum opt ani a fost o campanie întreagă că e Soros în spatele nostru. Deci sunt niște mizerii din astea care tot timpul apar în campanii electorale. Nu știu în ce măsură mai prind la public.

Nicușor Dan acuzat că a colaborat cu Securitatea când era minor

În urmă cu trei zile, o filieră a PSD a furnizat presei un document atribuit Securității din care ar reieși că Nicușor Dan și-ar fi turnat colegii pentru a putea ieși din țară să participe la olimpiadele internaționale de matematică.

Documentul, care datează din 1988, când actualul primar al Capitalei avea 17 ani, spune că Securitatea a început demersurile de recrutare înainte de deplasarea la olimpiada din Cuba și că „în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.

De asemenea, se mai menționează faptul că elevul Nicușor Dan „ar fi manifestat ură față de un coleg cu care era în competiție la concursuri”, dar și că „a mai furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate”.

În baza acestei note, Securitatea ar fi decis să-i retragă avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova.

Mai mulți experți contactați de HotNews.ro și-au exprimat opinia că documentul este fals.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro