Sari direct la conținut

Caniculă și nopți tropicale în peste jumătate de țară: ANM a emis un cod portocaliu și unul galben / Prognoza pentru București

HotNews.ro
Caniculă în centrul Bucureștiului, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Caniculă în centrul Bucureștiului, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă, valabile în peste jumătate din suprafața țării până luni dimineață.

Cod galben, valabil de duminică, ora 10.00, până luni, ora 10:00

În intervalul menționat în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Cod portocaliu, valabil tot de duminică, ora 10.00, până luni, ora 10:00

În intervalul menționat în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile se vor menține deosebit de ridicate și în zilele următoare, îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice.

De asemenea, ANM a transmis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil duminică între orele 12:00 și 23:00

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, și local în Maramureș și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, mai notează meteorologii.

Prognoza pentru București

În Capitală, până luni dimineață, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 36…37 de grade, iar cea minimă de 19…20 de grade.

De luni dimineață și până marți dimineață, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, dar mai ales spre seară și la începutul nopții va crește probabilitatea pentru înnorări, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, averse și descărcări electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro