Sari direct la conținut

VIDEO Rezultate alegeri 2024. Klaus Iohannis, prima reacție: Vă amintiți că a fost multă dezbatere dacă această coaliție e bună. Am primit un răspuns chiar de la alegători

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, o primă reacție legată de rezultatul alegerilor locale și europarlamentare 2024, lăudând coaliția PSD-PNL. „Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție”, a spus el.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la Riga, unde se află la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

  • „Chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine.
  • Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu.
  • Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție și este foarte corect așa după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit, exact prin acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis, întrebat de un jurnalist despre rezultatul alegerilor.

Președintele a susținut, de asemenea, că a fost „o decizie bună” a coaliției și comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare:

„Pe de altă parte, în ceea ce privește alegerile locale, eu consider că a fost o decizie bună să fie comasate localele cu europarlamentarele, dintr-un motiv democratic clar – alegerile sunt legitime, valide, din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători. Și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună, ne-au adus la o participare de peste 50%, deci putem să spunem că a fost pasul corect și comunitățile au ales de cuviință”.

Iohannis a fost întrebat și dacă PSD şi PNL ar trebui să facă alianță și pentru alegerile prezidenţiale şi pentru cele parlamentare, spunând că asta trebuie lămurit în coaliţie: „Este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliţiei şi, chiar dacă aş avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că există premisele unei alianțe politice între social-democrați și liberali pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finele anului. Ciolacu a subliniat însă că PSD ar trebui să dea candidatul comun pentru funcția supremă în stat.

Potrivit deciziilor luate în Coaliție odată cu comasarea localelor cu europarlamentarele, alegerile prezidențiale au fost devansate și programate pe 15 septembrie și 29 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro