Sari direct la conținut

Baconschi recunoaste esecul in plasarea de romani in serviciul diplomatic european, dar are o justificare: Catherine Ashton i-a dat de inteles ca nu conteaza profilul si calificarea candidatilor

HotNews.ro
Ministrul Baconschi la conferinta privind prioritatile Romaniei pentru 2020, Foto: MAE
Ministrul Baconschi la conferinta privind prioritatile Romaniei pentru 2020, Foto: MAE

Romania este al patrulea furnizor de resurse umane pentru structurile europene de securitate si aparare, pentru misiunile din spatiile de conflict, spune ministrul Teodor Baconschi, insa admite esecul Romaniei in plasarea de diplomati romani in serviciul diplomatic european. Oamenii din Comisie reprezinta o secta de initiati de care e greu de trecut, iar Catherine Ashton i-a dat de inteles ca selectia este aleatorie, profilul si calificarea candidatilor nefiind luate in seama.

„Frustrarea cea mai mare este ca in constituirea serviciului de actiune externa cei mari si-au tras partea leului”, a spus Baconschi si nu este prima data in care ministrul de externe culpabilizeaza marile tari ale UE pentru impartirea posturilor din serviciul diplomatic european. Romania nu a obtinut niciun post dupa prima „strigare”, iar ministrul de externe a recunoscut acest esec, desi, spune el, atat institutia pe care o conduce cat si el personal au facut „demersuri repetate si insistente declinate pe toate tonurile, de la cele iritat-agresive pana la cele mieroase direct catre doamna Ashton„.

Baconschi a aratat insa ca Romania nu e singura tara aflata in aceasta situatie, sunt 13 state membre fara nicio reprezentare, Marea Britanie aflandu-se printre ele, daca e exclusa insasi Catherine Ashton. In rest, noii membri ai UE n-au luat nimic, cu cateva mici exceptii.

Din nou ministrul a atras atentia asupra eurocratilor, care sunt „o secta de initiati care se sprijina reciproc si care nu puteau fi dati afara”. „Sigur 30% din structura serviciului e completata de oameni din Comisie. Aceia reprezinta o secta de initiati care se sprijina reciproc si care, bineinteles, nu puteau fi dati afara. Poate bineinteles este un cuvant in plus, dar asa stau lucrurile„, a spus seful diplomatiei.

El a acuzat voalat si lipsa de initiativa a eurodeputatilor romani, care trebuiau si ei sa faca lobby in acest sens. „Am vazut, la o intalnire PPE a ministrilor de externe, ca grupurile lor parlamentare au fost extrem de active in lobby. E o targuiala meschina, dar necesara, prin care putem promova nume”, crede Baconschi.

Mai mult, ministrul de externe a facut o dezvaluire, spunand ca Inaltul Reprezentant, Catherine Ashton insasi, i-ar fi dat de inteles ca nu conteaza calificarea si profilul candidatilor propusi, ci selectia e aleatorie.

Va fac o mica dezvaluire: selectia este aleatorie. Noi am trimis pentru a doua faza, deci pozitiile de top management in centrala SEAE, vreo 10-12 candidaturi, sigur, ce avem mai bun in sistem, si, la un moment dat, dna Ashton mi-a spus ca ar trebui sa ii trimitem o scrisoare prin care fiecare dintre candidati poate fi distribuit pe oricare dintre posturile disponibile. Era cel mai bun mod de a spune ca profilul candidatilor nu conteaza. Umplem niste casute. E trist ca e asa, dar aici suntem„, a spus Teodor Baconschi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro