Sari direct la conținut

VIDEO ONG-urile din domeniul asistentei sociale ii cer presedintelui sa retrimita legea parteneriatului stat-biserica la Parlament. "Legea este o mita electorala"

HotNews.ro
Parteneriatul stat-biserica, Foto: Agerpres
Parteneriatul stat-biserica, Foto: Agerpres

Un grup de 11 ONG-uri au format o coalitie de protest fata de adoptarea Legii pentru stabilirea parteneriatului dintre stat si biserica in domeniul asistentei sociale. Organizatiile i-au cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare, sa retrimita legea pentru reexaminare in Parlament, iar liderilor de grupuri parlamentare sa retraga acest proiect legislativ. „Homosexualitatea este un pacat, cum va lucra Biserica cu aceste persoane?”, a declarat Costin Militaru, reprezentantul Asociatiei Integration. „Aceasta mita electorala se adreseaza in special bazinelor rurale, bazinelor sarace, de unde PSD isi trage radacinile”, sustine Alexandru Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, Biserica Catolica nu a fost chemata la consultari privitoare la aceasta lege.

Alexandru Toma Patrascu, Asociatia Secular-Umanista din Romania: Legea este o mita electorala

Vicepresedintele ASUR, Alexandru Toma Patrascu, a declarat in cadrul conferintei de presa organizate luni de coalitia celor 11 ONG-uri nemultumite de legea parteneriatului stat-culte ca legea plaseaza „Biserica la cheremul statului”, motiv pentru care este un proiect legislativ de „mita electorala”. „Aceasta lege introduce o discriminare marcanta intre culte si restul asociatiilor care activeaza in domeniul social”, sustine acesta.

Cultelor religioase li se pune la dispozitie „un fond dedicat” din bugetul Ministerului Muncii, in contextul in care toate prestatiile sociale ale statului se reduc, din lipsa de bani. In plus, noua lege prevede ca alocarea acestor fonduri se realizeaza prin derogare de la prevederile legislatiei anterioare, in special prin derogare de la legea 350/2005, precizeaza Toma Patrascu. Legea 350/2005 interzicea folosirea fondurilor nerambursabile primite de la stat la finantarea activitatilor profitabile si la achizitionarea de cladiri, terenuri.

Vicepresedintele ASUR sustine ca legea bugetului de stat prevede, in planurile de cheltuieli multianuale, ca in 2012 fondurile alocate de la stat pentru construirea de noi biserici si pentru repararea celor vechi vor creste de trei ori fata de fondurile alocate in 2011. „Se ajunge ca in 2014 fondul de salarii pentru preoti sa creasca cu 42% fata de 2010”, precizeaza Toma Patrascu. Potrivit acestuia, legea fost data „pentru a acorda in teritoriu niste bani, in prag de alegeri”, iar beneficiarul cel mai important este Biserica Ortodoxa Romana.

„Biserica Catolica este al doilea cult din tara, ca numar de aderenti, dupa BOR. Intr-o discutie pe care am avut-o ieri cu parintele Nicolae Anusca, directorul Asociatiei Caritas Romania, acesta mi-a declarat si mi-a permis sa declar mai departe ca Biserica Catolica nu a fost implicata in procesul decizional pentru aceasta lege. Biserica Catolica a aflat destul de tarziu de prezenta acestei legi, nu a fost chemata la consultari, nici asupra textului legii si nici asupra oportunitatii acestei legi”, a declarat Toma Patrascu.

In 2010, Biserica Ortodoxa Romana a folosit pentru actiuni filantropice circa 11,5 milioane de euro. „Deci mai putin de a 9-a parte din banii primiti de la buget, si nu discut despre banii pe care i-au strans ei”, sustine acesta.

Costin Militaru – Asociatia Integration: Homosexualitatea este un pacat, cum va lucra Biserica cu aceste persoane?

Printre semnatarii scrisorii transmise care presedintie se afla si Asociatia Integration, care se ocupa de consumatorii activi de droguri, prin programe de reducere a riscurilor asociate consumului. „Biserica are o perceptie asupra consumului de droguri si nu este pe aceeasi lungime de unda cu societatile civilizate. Multe dintre consumatoarele de droguri sunt implicate in prostitutie. Biserica spune ca prostitutia este un pacat. Cum poti sa mentii un pacatos in pacatul lui, fiind reprezentant al bisericii? Homosexualitatea este la fel un pacat, cum ar putea biserica sa lucreze cu aceste persoane?”, a declarat Costin Militaru, manager de proiect in cadrul asociatiei.

Ionut Jugureanu – Fundatia PARADA: Cine garanteaza ca nu se va face prozelitism prin aceste servicii sociale?

Ionut Jugureanu, reprezentantul Fundatiei PARADA, care se ocupa de ajutorarea si integrarea copiilor strazii, a declarat ca legea „este in mod evident o sustinere partizana, o sustinere electorala”. „Trebuie sa ne intrebam de capacitatea bisericilor de a utiliza aceste fonduri, de capacitatea de a se face prozelitism prin desfasurarea acestor servicii sociale”, a precizat acesta.

Gabriel Andreescu, membru fondator APADOR-CH: BOR este un oligarh si face afaceri cu statul

„Romania merge pe drumul contrar modernizarii. Merge pe logica secolului XVIII-XIX, un fel de societate salbatica in care cei care au puterea economica sau simbolica o folosesc impotriva intereselor generale”, a declarat Gabriel Andreescu, membru fondator APADOR-CH. Acesta a acuzat Biserica Ortodoxa Romana ca este „un oligarh si face afaceri cu statul, in interesul clasei politice, asa cum fac afaceri si celelalte companii, cum fac mogulii Romaniei care au puterea de a influenta societatea prin media”.

Potrivit acestuia, in spatele parteneriatului stat-culte sta „un efort indelungat si de succes pana astazi de a controla societatea romaneasca, dimensiunea ei democratica”. „De-a lungul celor 20 de ani de dupa Revolutie am vazut cum statul a servit biserica intr-un mod impresionant. Cum s-a intamplat acest lucru? Cu siguranta explicatia se afla in spatele fostelor relatii dintre varfurile Bisericii Ortodoxe si nomenclatura comunista. A doua a reusit sa preia fraiele societatii dupa 1990 si a gasit firesc un bun partener in Biserica Ortodoxa, o data pentru ca aceasta ii oferea un sprijin electoral, dar fara niciun fel de legitimitate. (¬) Este vorba despre o incercare de monopol asupra societatii romanesti”.

Reactiile celor 11 ONG-uri vin la aproape o saptamana dupa ce „Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale”, initiata de 90 de democrat-liberali, a trecut de Parlament, asteptand doar promulgarea presedintelui pentru a fi pusa in aplicare. Prin acest proiect, bisericile recunoscute din Romania vor putea realiza orfelinate, aziluri de batrani sau orice alte programe sociale, cu finantare asigurata de maxim 80% de la bugetul public si 20% din partea cultelor, donatii sau sponsorizari. Proiectul prevede ca unitatile de cult pot sa ingrijeasca copii aflati in dificultate, adulti cu dizabilitati, batrani fara venituri sau cu venituri mici si familii sarace.

  • Raluca Turcan: Statul trebuie sa isi permita un astfel de proiect. Pericolul politizarii este minim

Deputatul PDL Raluca Turcan, cea care a propus legea, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectele trebuie sa treaca prin filtrul Consiliilor judetene si al Consiliilor locale, care sunt „variate ca influenta politica”. „Pericolul politizarii acestui proiect este diminuat, pentru ca filtrele sunt atat profesionale, cat si transparente. Bineinteles ca orice proiect derulat in lume, atata timp cat este derulat de oameni, poate sa aiba o componenta subiectiva sau politica, in cazul in care acele persoane sunt oameni politici”, a continuat initiatoarea legii.

Intrebata daca statul isi permite finantarea acestor proiecte (in contextul in care Guvernul le-a recomandat initiatorilor sa tina cont de „presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa”), Raluca Turcan a precizat ca „statul trebuie sa isi permita”. „Statul este foarte avantajat pe termen lung, pentru ca daca aceasta componenta alternativa a statului functioneaza bine, treptat, asa cum discutam chiar cu unii presedinti de consilii judetene, o parte din serviciile de asistenta sociala de stat pot sa fie transferate la unitatile de cult”, a explicat aceasta.

Vezi aici Traseul legii parteneriat culte-stat si o dezbatere pe aceasta tema

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro