VIDEO FOTOGALERIE Fregata "Regele Ferdinand", nava trimisa de romani in Libia. Ce armament are la bord si ce misiuni a executat pana acum
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, dupa sedinta CSAT, ca Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la operatiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand, care va fi trimisa in 30 de zile in Marea Mediterana.
Fregata „Regele Ferdinand” de tip 22 a fost achizitionata de catre MApN prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1423 din 12 decembrie 2002 in urma negocierii cu Ministerul Apararii din Regatul Unit al Marii Britanii. La data de 03.09.2004, in conformitate cu acordul de achizitie, au fost semnate documentele de acceptanta finala a navei, aceasta trecand sub autoritatea statului roman. Pe 9 septembrie 2004, in portul Portsmouth, s-a conferit in cadru festiv pavilionul navei. Cu aceasta ocazie navei i s-a acordat numele de „Regele Ferdinand” si numarul de bordaj F 221.
Comandantul „Fregatei Regele Ferdinand”, Comandor Mihai Panait, a preluat conducerea navei in anul 2009. Este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Batran si al Colegiului Naval de Comanda din Newport, SUA. A mai ocupat functiile de sef de stat major al Divizionului 146 Nave Minare-Deminare si pe cea de loctiilor al comandantului aceleiasi unitati.
Generalul Decebal Ilinca, raspunzand online cititorilor HotNews.ro, a declarat ca „cele doua fregate cumparate de la armata engleza nu pot fi trimise in zona Mediteranei deoarece armamentul si echipamentele militare de care aceste nave vechi dispun nu pot fi folosite in acest conflict”.
Date generale despre nava:
– deplasament ……………………… 4900 tdw
– lungime ……………………………. 148,2 m
– latime……………………………….. 14,75 m
– viteza maxima……………………… 30 Nd
– pescaj maxim………………………. 6,4 m
– numar punti………………………… 8
– autonomie………………………….. 4500 Mm
– armament:
- tun super-rapid 76 mm Oto Melara
- instalatii lansare torpile
- sistem de comanda asistat de calculator
- instalatii de bruiaj pasiv
- sisteme de lupta electronica
- 9 sisteme radar
- sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce
- elice cu pas variabil
- 4 Diesel generatoare a cate l MW la 450 V/60 Hz/3 faze
Pentru preluarea navei de la Marina Regala Britanica au fost selectati militari cu rezultate foarte bune din toate unitatile subordonate Statului Major al Fortelor Navale. Avand la baza experienta acumulata la bordul navelor romanesti, pregatirea de specialitate s-a desfasurat in bazele din Romania si din Marea Britanie, precum si la bordul fregatei. In acest moment fregata este incadrata cu 205 militari profesionisti: 18 ofiteri, 76 maistri militari, un subofiter si 110 soldati si gradati voluntari.
Fregata Regele Ferdinand este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa. Printre principalele misiuni ale navei se numara participarea la operatiuni comune sau colective, nava de comanda a unei grupari navale, protectia cailor de transport si de comunicatii maritime sau instruirea navala pe mare.
De la intrarea in serviciul Fortelor Navale Romane a executat o serie de misiuni, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:
- Operatia ACTIVE ENDEAVOUR 2005 / Marea Mediterana – a fost prima prezenta romaneasca in teatrul maritim de operatii din Marea Mediterana
- CERTEX 2007 / Bulgaria – nava a fost certificata national nivel 1 interoperabilitate
- Stagiu SNMG-2 2007 / Marea Mediterana
- NOBLE MIDAS 2007 / Croatia – nava a fost certificata international nivel 1 interoperabilitate
- Operatia ACTIVE ENDEAVOUR 2007 / Marea Mediterana
- CERTEX 2008 / Bulgaria – nava a fost certificata national nivel 2 interoprabilitate
- SUMMIT-ul NATO / Bucuresti 2008
- NOBLE MIDAS 2008 / Italia – nava a fost certificata international nivel 2 interoperabilitate, acreditare care permite fregatelor tip 22 sa participe alaturi de navele NATO la toate tipurile de misiuni internationale.
- Operatia ACTIVE ENDEAVOUR 2008 / Marea Mediterana
- Exercitiile nationale: Euxin, Litoral, Pontica, Getica.
VIDEO cu Fregata Ferdinand